Prije deset godina tragično je preminuo Toše Proeski

Aktuelno
Prije deset godina tragično je preminuo Toše Proeski
.

Toše Proeski napustio nas je na današnji dan prije deset godina.

Toše je poginuo u saobraćajnoj nesreći, na autoputu Zagreb-Lipovac, kod Nove Gradiške. Nesreću je skrivio njegov prijatelj i vozač, Georij Georgijevski kada je zbog prebrze vožnje izgubio kontrolu nad vozilom i udario u teretni kamion. Toše je preminuo na licu mjesta, dok je njegova menadžerica Ljiljana Petrović zadobila lakše, a vozač teže tjelesne povrede.

Makedonski pjevač bio je idol cijele regije i veliki vokalni potencijal, a iznenadna smrt zadesila ga je tokom priprema albuma na engleskom jeziku, namijenjenog evropskom tržištu.

Toše Proeski rođen je 25. januara 1981. godine u Prilepu, Makedonija.Njegova muzička karijera datira od 1996. godine kada se prvi put, kao petnaestogodišnjak, pojavljuje na festivalu Makfest. Svoj prvi album “Nekade vo noktja” izdaje 1999. godine,a 2003. godine izdaje svoj prvi album za naše tržište. Predstavljao je i svoju domovinu, 2004. godine na Eurosongu, čime je njegova popularnost postala još veća.

Svoj posljednji album “Igra bez granica” objavio je neposredno pred smrt, u avgustu 2007. godine, a 05. oktobra održan je i njegov posljednji solistički koncert u Skoplju.

 

Ne propustite