SAD SE KAJU ZBOG TOGA: Oni su odbili pjesme koje su i danas najveći hitovi!

Show
SAD SE KAJU ZBOG TOGA: Oni su odbili pjesme koje su i danas najveći hitovi!
.

Godinama unazad domaće zvijezde "muku muče" da naprave hit. Slušana pjesma, obezbjediće im pozive za nastupe jer za razliku od svjetske scene, regionalni estradnjaci ne zarađuju od prodaje singlova, striminga i skidanja sa I tunes-a.

Na putu da "ubodu" hit, mnogi pjevači propuste priliku i dobru pjesmu odbiju i tako kolegi koji je snimi, donesu dodatnu polularnost i, naravno novac.
Takvih je primera mnogo, nabrojaćemo neke…
 
Pesma koja ima status evergrina, "Šta će mi život", legenda narodne muzike Toma Zdravković, napisao je inspirisan životom prijateljice, takođe pjevačke legende, Silvane Armenulić. Iako ju je krišom od Silvane snimio, na insistiranje tragično nastradale zvezde, dao je njoj. Ostalo je istorija…

1p

Pjevač narodne muzike, Miroslav Ilić, odbio je da pjeva baladu Tončija Huljića "Ti si želja mog života", pa ju je Huljić ostavio za svoj Magazin.


Sreća po Ilića pa nije odbio "Pozdravi je pozdravi" koja je rađena u ženskoj verziji i to za Nadu Topčagić.

cuvena
Čuvena balada "Kada hodaš", jedna od malobrojnih pjesama Riblje čorbe za koje je, pored muzike, i tekst napisao Momčilo Bajagić Bajaga. On je tu pjesmu radio za Zdravka Čolića, a budući da ju je Čola odbio, završila je na albumu "Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju" (1984).

"Kukavica", prvi veliki hit Svetlane Cece Ražnatović, prošao je kroz mnoge ruke. Ovu baladu svojevremeno je odbila Vesna Zmijanac, ali je zato Ceca učinila megahitom koji se smatra jednom od najljepših njenih pjesama. Marina Tucaković i Futa Radulović, estradni hitmejkeri, nudili su je i Miri Škorić, ali "Kukavica" je odletjela u ruke Cece (tada) Veličković.

"Vazduh koji dišem" je takođe veliki Cecin hit. Međutim, pjesma je rađena za posljednju MISS SFRJ Slavicu Tripunović Dajanu. Misica je pjesmu i otpjevala i uvrstila je u svoj prvi album na kojem joj je Ceca pjevala prateće vokale u duetu sa Jelenom Karleušom.
 
Ceci se balada toliko dopala da je zatražila od Dajane da joj je proda, što je ona i učinila.
 
Dešavalo se i Ceci da joj promakne neki hit.
 
"Moj lepi", veliki hit Mine Kostić, mnogo se dopao velikoj zvijezdi, ali je Marina Tucaković odlučila da pjesmu ne dodjeli Ceci već njenoj manje poznatoj koleginici. Kružile su priče da je Ceca bila bijesna na svoju saradnicu kad je čula da je "Moj lepi" pripao Kostićevoj.

Ceca je odbila i pjesmu "Duga" koju je kasnije otpjevala Romana Panić. Sreća po Romanu pa je ovu pjesmu odbila i Viki Miljković jer bi još neko vrijeme čekala da napravi hit pijesmu. "Duga" joj je u mnogome pomogla da se vrati na scenu jer prije nje nije imala slušanu pijesmu.

Sjećate li se pjesme "Seks" rep grupe 187? Bio je to mega hit koji su snimili sa Tamarom Todevskom, rođenom sestrom Tijane Dapčević. Ipak, jedan od članova sastava, Bane Kovačević, nedavno je otkrio da je imao u planu sa Cecom da uradi pjesmu. Pregovori su bili u toku, ali negdje je "zapelo".
 
Bilo je problema i sa Tamarom. Naime, njena sestra Tijana protivila se da "dijete od 18 godina pjeva o sek-u". Na kraju je Todevska ipak otpjevala kontroverzni tekst.

Milutin Popović Zahar, prije dvije decenije napisao je čuvenu pjesmu "Vidovdan". Pjesma je napisana povodom jubileja šest vijekova od Kosovske bitke i Zaharova tadašnja supruga Gordana Lazarević željela je da je se domogne po svaku cijenu. Međutim, on je insistirao da "Vidovdan" snimi Vesna Zmijanac kojoj se pjesma nije dopala. "Vidovdan" je odbila i Ana Bekuta, pa ju je ipak otpjevala Goca.

Sumnjamo da bi "Srce je moje violina" bila hit kod Biljane Jeftić. Ipak je to evergrin Lepe Lukić.

Sjećate li se pjesme "Zamisli" Leontine Vukomanović? Te 2004. godine, kantautorka je pjesmu napisala za Željka Joksimovića za njegov nastup na Beoviziji. Pjesma je ipak ostala Leontini, a Željko je te godine izveo "Lane moje" koju je takođe napisala Vukomanovićeva.
 
Ni Leontina nije loše prošla sa pjesmom "Zamisli".

Jedan od najvećih hitova Nede Ukraden svakako je "Zora je".
 
Pjesmu je Neda otpjevala na više jezika i prodala milione ploča zahvaljujući njoj, a i Zdravku Čoliću koji nije želio da je snimi.

Na albumu Tošeta Proeskog, koji je objavljen nakon njegove smrti, nalazi se pjesma "Sve je ovo premalo za kraj". Numera je nuđena Tošetovom kolegi Željku Vasiću koji se, kako kaže, nije pokajao što je ispustio ovaj hit, i smatra da je u izvođenju tragično preminulog makedonskog superstara mnogo ljepša.


Ana Nikolić je zbog nastupa na Beoviziji 2009. godine na sudu sa srpskim javnim servisom. Ona je tada izvela "Bili smo najlepši", nezasluženo ispala iz finala, a malo je poznato da je ta pjesma pisana za Natašu Bekvalac koja zbog zdravstvenih razloga nije mogla da pjeva na festivalu. Ani je koleginica i drugarica Ceca, 2003. godine prosljedila "Januar".
 
Ana je svojevremeno odbila da snimi pjesme "Incident" i "Šampione" koje su postale slušane u interpretaciji Tanje Savić, odnosno Seke Aleksić.


I Jelena Karleuša je imala "problema" sa snimanjem i objavljivanjem nekih pjesama.
 
"Kaligula" je pjesma koju je poklonila Bokiju 13, a "U tebe me ne diraj" je prosledila Goci Tržan i Stefanu Petrušiću koji su na Grandovom festivalu osvojili treće mjesto sa tom numerom.


Pričalo se i da je veliki hit Nataše Bekvalac "Pozitivna" Atelje Trag prvo uradio za Jelenu.


"Seksi robot" je neobična pjesma koju je otpjevala Mina Kostić iako je Marina Tucaković željela da je upravo skandalozna JK iznese.
 
Čuvenu pjesmu iz 2010. "Insomnia", Jelena je trebalo da otpjeva u duetu sa Milanom Stankovićem. To je, zbog loših odnosa sa Karleušom, zabranio direktor Grand produkcije Saša Popović. Na Milanovo mjesto "uletio" je manje poznati bosanski foker Mirza Hamzić Hamza.

Sigurno pamtite veliki hit "Ako je do mene" Ivane Selakov i tragično nastradalog Darka Radovanovića. Pjesma je naime bila namijenjena Romani i Indiri Radić.

I Aci Lukasu je promaklo da snimi hit. Iako je "Manastir" originalno pisan za njega, hit je dobila Slavica Ćukteraš. Slavici je par godina prije toga, koleginica Ana Kokić, prosljedila pjesmu "Vodka" za koju Kokićeva, kako je kazala, nije bila spremna.

Severina Kojić je svojevremeno dobila pjesmu koju je trebalo da uradi Rada Manojlović. U pitanju je čuveni "Bred Pit".

Rada je ipak dobila "Marakanu" koju su prije toga kompozitori nudili Maji Nikolić.

"Uno momento", takođe nije bila namijenjena Severini. Nedavno je Milica Pavlović otkrila da se "nije pronašla u toj numeri".

Na listi odbijenih pjesama koje je Seve učinila hitovima, nalazi se i "Uzbuna". Hit sa albuma "Dobrodošao u klub", postoji u muškoj verziji, a pjeva je Boban Rajović.
 
Aleksandra Milutonović, jedan od najpoznatijih tekstopisaca i kompozitora na "domaćem terenu", pjesmu "Da se opet tebi vratim", namijenila je Čoli. Kako poznati Sarajlija nije imao sluha za nju, Aleksadra ju je ponudila Goci Tržan. Goca ju je takođe odbila, ali je na kraju ovaj hit pripao hrvatskoj pop divi Nini Badrić.

Milutunovićeva je inače zadužena za brojne hit pjesme Aleksadre Radović. Za nju je svojevremeno uradila "Da ti se dlanovi zalede", Radovićeva ju je otpjevala planiravši da je predstavi na Beoviziji, ali na kraju je odustala.
"Dlanove" je kasnije izvela Mari Mari.

Mnogi od ovih pjevača nisu se pokajali zbog pjesama koje su odbili i tako omogućili svojim kolegama hitove. Vjerovatno vodeći se narodno izrekom s početka priče – "Nije kome je namenjeno već kome je suđeno".
 
 

Ne propustite