OTKRIJTE DA LI SE U VAMA KRIJE GENIJE: Najkraći IQ test ikada!!

Zanimljivosti
OTKRIJTE DA LI SE U  VAMA KRIJE GENIJE: Najkraći IQ test ikada!!
.

 Najkraći test inteligencije sastoji se od samo tri pitanja, ali to ne znači da je lagan. Svako pitanje osmišljeno je tako da procijeni vašu sposobnost prepoznavanja jednostavnog problema koji je zapravo teži nego što se isprva čini.

Stručnjaci koji su osmislili ovaj test kognitivne refleksije tvrde da ne samo da on otkriva je li nečija inteligencija natprosječna već i potvrđuje nečiju genijalnost ako osoba na sva tri pitanja odgovori tačno.

Riješite najkraći test inteligencije:

1. Palica i loptica ukupno koštaju jedan dolar i deset centi. Palica košta jedan dolar više od loptice. Koliko košta loptica?
2. Ako je potrebno pet minuta da pet strojeva napravi pet proizvoda, koliko bi trebalo da sto mašina napravi sto proizvoda?
3. U jezeru se nalazi hrpa plutajućih ljiljana. Svakoga dana hrpa udvostruči svoju veličinu. Ako je hrpi ljiljana potrebno 48 dana da prekrije čitavo jezero, koliko bi joj trebalo da prekrije polovicu jezera.

7ec90077284f3c57ed0f2e5dc531-can-anything-really-be-fundamentally-right-or-wrong

TAČNI ODGOVORI SU:

1. Loptica košta pet centi.
Ako palica košta jedan dolar više od palice, morate razmišljati izvan okvira. Iako je lako pretpostaviti da loptica košta deset centi, to bi značilo da palica košta dolar i deset centi, s obzirom na to da košta jedan dolar više od loptice. Kako bi ukupna cifra iznosila jedan dolar i deset centi, loptica mora koštati pet centi – a palica košta jedan dolar i pet centi.

2. Trebalo bi pet minuta da sto strojeva napravi sto gadgeta.
Pet strojeva može napraviti pet gadgeta u pet minuta. To znači da će jedan stroj napraviti jedan gadget također u pet minuta. Stoga će sto strojeva napraviti sto gadgeta u pet minuta.

3. Hrpi plutajućih ljiljana trebalo bi 47 dana da prekrije polovicu jezera.
Hrpa udvostručuje svoju veličinu svaki dan dok se širi, što znači da bi se prepolovila kada bi išla unazad. To znači da bi na 47. dan, dan prije nego što bi prekrila čitavo jezero, bila na pola puta do pune veličine

Ne propustite