Francuskinja Audrey Azoulay nova čelnica UNESCO-a

Svijet
Francuskinja Audrey Azoulay nova čelnica UNESCO-a
.

Agencija Ujedinjenih nacija za obrazovanje i kulturu izabrala je Francuskinju Audrey Azoulay za novog generalnog direktora, saopćila su u petak dva diplomatska izvora.

Izvršni odbor UNESCO-a glasao je s 30 na prema 28 glasova u korist Azoulay, bivše francuske ministrice kulture, u nadmetanju s Kataraninom Hamadom bin Abdulazizom al-Kawarijem.

Njeno imenovanje sada ide na odobrenje 195 članica UNESCO-a 10. novembra, prenosi Reuters.

 

PROČITAJTE JOŠ:

UNESCO danas bira novog čelnika

Agencija Ujedinjenih nacija za obrazovanje i kulturu danas  će izabrati novog čelnika, tražeći nekoga ko može  oživjeti ugled UNESCO-a nakon povlačenja Sjedinjenih Država i Izraela iz agencije.

Ko god da osvoji tu poziciju, morat će obnoviti značaj agencije čiji je zadatak da štiti svjetsko kulturno i prirodno naslijeđe, ometen regionalnim suparništvima i nedostatkom novca.

Nakon pet dana tajnog glasanja u pariškom sjedištu UNESCO-a, bivši ministri kulture Kataranin Hamad bin Abdulaziz al-Kawari i Francuskinja Audrey Azoulay suočit će se u konačnom glasanju 58-članog izvršnog odbora, planiranom za petak navečer.

Ukoliko oboje finalista budu izjednačeni, žrijeb će odlučiti ko će predvoditi UN-ovu agenciju naredne četiri godine i naslijediti Irinu Bokovu Bugarkinju koja je predvodila UNESCO od 2009. godine.

 

Ne propustite