Sedam romskih porodica iz Bugojna dobilo ključeve novih stanova

Bosna i Hercegovina
Sedam romskih porodica iz Bugojna dobilo ključeve novih stanova
.

Sedam romskih porodica iz Bugojna dobilo je ključeve novih stambenih jedinica u zgradi čiju je izgradnju, najvećim dijelom, kroz projekt stambenog zbrinjavanja romske populacije, finansiralo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Partneri u ovom važnom projektu, koji je realiziran u bugojanskom naselju Kula, su švicarski Caritas i Općina Bugojno.

-Ostvarila se moja najveća želja da konačno imam vlastiti krov nad glavom. Hvala svima koji su pomogli - kazala je jedna od korisnica projekta, Zehra Bajrić.

Dobrodošlicu novim komšijama poželjeli su stanari obližnjeg objekta, u koji su prije dvije godine uselile porodice odabrane u okviru realizacije prve faze istog projekta.

-I ove su porodice živjele, uglavnom, pod kirijama i u neuvjetnim prostorima. Većina njih ima djecu. Tu je i jedna civilna žrtva rata, kao i dvije samohrane majke - naglasila je predsjednica romskog udruženja „Đerdan“ Alisa Manjgafić.

Uz čelne ljude općine Bugojno, načelnika Hasana Ajkunića i predsjedavajućeg OV-a Igora Vrljića, primopredaji ključeva korisnicima projekta prisustvovali su predstavnici švicarskog Caritasa i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Kako je kazao šef  Odsjeka za nacionalne manjine Želimir Lalić, spomenutno ministarstvo svake godine izdvaja u svom budžetu oko milion KM za stambeno zbrinjavanje Roma.

-Ovo je već četvrta godina da sudjelujemo u izgradnji objekata u Bugojnu. Program je finansiran iz sredstava  za 2015. i 2016., u visini od 200.000 KM i sufinansiranje Općine Bugojno i Caritasa. Ukupna vrijednost projekta je 320.000 KM - naglasio je.

Dodao je da je cilj projekta da se romskim porodicama „osiguraju normalni uvjeti za život i da se oni integriraju u bh. društvo“.

Ne propustite