Juncker ne želi da Katalonija postane nezavisna

Svijet
Juncker ne želi da Katalonija postane nezavisna
.

Predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker izjavio je u petak kako ne želi da Katalonija postane nezavisna, jer bi to ohrabrilo ostale regije da urade isto, čineči Evropsku uniju nefunkcionalnom.

- Ukoliko dopustimo Kataloniji,i to nije naša stvar, da se odvoji, i ostali će učiniti isto. Ja to ne želim - izjavio je Juncker u govoru na univerzitetu Luxembourga.

- Ne bi mi se dopalo da Evropsku uniju za 15 godina čini nekih 98 država. Već je relativno složeno s 28 članica ili s najmanje 27, ali s 98 to bi bilo prosto nemoguće - nastavio je on.

Statistička agencija EU, Eurostat, navodi da blok čini 98 velikih regija.

Juncker je izjavio da je "veoma zabrinut" separatističkim tendencijama u Evropi i ohrabrio je španskog premijera Mariana Rajoya da osigura da se situacija 'ne otme kontroli'.

Komentirajući katalonske pozive za posredovanjem EU, kazao je da Komisija ne posreduje u slučaju da to zatraži samo jedna strana. EU je saopćila da ima povjerenje u Rajoya da riješi ono što smatra unutrašnjim španskim pitanjem.

- Ukoliko predsjednik Evropske komisije (Donald) Tusk bude učestvovao u posredovanju sa samo jednom stranom, to bi dovelo do velikog odbacivanja Evropske unije - izjavio je Juncker, prenosi Reuters.

 

(Fena)

 

Ne propustite