UPOZORENJE KOJE NE BISTE SMJELI ZANEMARITI: Nikad ne stavljajte hranu u plastičnu kutiju od sladoleda

Objavljeno:13.10.2017 - 12:08
A A A Times Arial

Kisela, masna ili neutralna hrana koja se pakira u neodgovarajuću ambalažu može izazvati "migracije" štetnih sastojaka na hranu.

No, ne zadržavajte plastičnu ambalažu jer je ona namijenjena jednokratnoj upotrebi. 

Plastična amabalaža koja se koristi za pakovanje namirnica i pića koja konuzimramo u određenim uslovima može biti štetna za čovjekovo zdravlje. 

Ne perite i ne koristite istu bocu dva puta

Plastične kutijice u kojima ste donijeli hranu iz trgovine ili čašice od jogurta, sladoleda i slično najčešće su samo jednokratna ambalaža te ih nikako ne bismo nakon upotrebe trebali prati i čuvati za pohranu drugih namirnica u zamrzivaču ili hladnjaku, nego baciti u smeće.

Iako je pri nižim temperaturama mogućnost migracije različitih spojeva iz ambalaže u hranu umanjena, između ostalog, korištenjem deterdženata i abrazivnih spužvi za pranje ambalažu možete lako oštetiti i tako povećati rizik od migracija u hranu.

Spojevi mogu migrirati na namirnice

Najpoznatiji polimerni dodaci plastičnoj ambalaži su ftalati, a od monomera bisfenol A (BPA). Izloženost potrošača riziku od specifične migracije ftalata i BPA iz plastične ambalaže minimalna je jer se plastična ambalaža redovno kontrolira, a ovisi i o njihovoj primjeni (omekšavala, monomeri, agensi).

Ambalaža je sklona "habanju" pa pripazite

Imajte na umu da je boca u kojoj ste kupili vodu ili sok kod transporta ili skladištenja mogla biti izložena različitim vanjskim faktorima koji mogu dovesti do "habanja" materijala te može doći do migracije u vodu ili hranu koja je u njima. 

 

PROČITAJTE JOŠ: 

Obratite pažnju: 7 oznaka na plastičnim proizvodima čije značenje morate znati 

 

'Za plastiku, kao i druge materijale koji se koriste u kontaktu s hranom postoje zakonske odredbe o sadržaju nedozvoljenih odnosno ograničeno dozvoljenih tvari te ukoliko proizvođač poštuje zahtjeve dobre laboratorijske prakse i vrši redovite kontrole svojih proizvoda kako bi zadovoljio zakonski postavljene granice prije plasiranja proizvoda na tržište, rizik bi trebao biti minimalan.Jako je važno osigurati adekvatno skladištenje i unutar samih trgovina, kao i transport od proizvođača do prodajnog mjesta i izbjegavati odlaganja ispred trgovina pogotovo u ljetnim mjesecima s viskom temperaturama', kaže dipl. san. ing Lidija Barušić, voditeljica Laboratorija za predmete široke potrošnje u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar'. 

Povećanju štetnog rizika, dodaje Barušić, može pridonijeti i sam potrošač ukoliko se ne pridržava uvjeta čuvanja koji su istaknuti kao Obavijest u sklopu deklaracije, a to je obično na flašama za vodu 'Čuvati na suhom i hladnom mjestu!'. Naime, povišena temperatura može povećati, odnosno ubrzati migraciju štetnih tvari iz ambalaže.

Svaki potrošač trebao bi znati od kakve je plastike boca ili neki drugi plastični proizvod napravljen jer svaka vrsta plastike sadrži hemikalije koje mogu biti štetne za ljudsko zdravlje, neke manje, neke više. Zbog toga bi na svakoj plastičnoj boci trebalo biti istaknuto od kakve je plastike izrađena. Na mnogim proizvodima ovaj podatak istaknut je u obliku slova ili brojke smještene u trokutu koji označava da se plastika može reciklirati. 

Saznajte šta znači ako na plastici piše slijedećih 7 oznaka...

1 (PET ili) PETE

Ova vrsta plastike među najčešće je korištenom plastikom u proizvodnji namijenjenoj širokoj potrošnji. Većina bočica s vodom i gaziranih sokova te neka pakiranja napravljena su upravo od ove vrste plastike. Proizvodi napravljeni od PET plastike trebali bi se koristiti samo jednom jer se višekratnom uporabom povećava rizik od razvoja bakterija. Osim toga, ova plastika može ispuštati teške metale i kemikalije koje utječu na ravnotežu hormona. 

'Ambalaža u koju se puni voda (PET) je jednokratna i tako treba postupati s njom jer se višekratnim korištenjem ambalaža oštećuje što također povećava migraciju štetnih tvari, a dovodi i do mikrobiološke kontaminacije', upozorava Lidija Barušić.

2 (HDP ili HDPE)

Od ove krute plastike izrađuju su pakiranja i boce za mlijeko, ulje, tekuće deterdžente te igračke i neke plastične vrećice. S obzirom na to da ne ispušta skoro nikakve hemikalije najsigurnija je za upotrebu te stručnjaci savjetuju kupovanje vode u bočicama od ove vrste plastike.

'Granice toksičnih tvari koje bi se mogle naći u dječjim proizvodima izrađenim od plastike zakonski su postavljene dosta visoko, i u našoj zemlji su usklađene prema zakonodavstvu EU', napominje Barušić.

3 (PVC or 3V)

Prozirni celofani, boce od ulja, plastični krugovi za bebe kojima rastu zubi, igračke za djecu i kućne ljubimce, pakiranja od baterija, lijekova i mnoštva drugih proizvoda izrađuju se od ove vrste plastike.

Ispušta dvije toksične hemikalije koje utječu na hormone u tijelu. Stručnjaci preporučaju kupovanje alternativnog proizvoda ako ga možete pronaći. 

4 (LDPE)

Iako ne ispušta nikakve hemikalije u vodu, ova vrsta plastike ne može se koristiti u proizvodnji boca. Međutim, kupovanje hrane u pakiranjima izrađenima od ove plastike ne preporuča se jer uz hranu koju ste kupili mogli biste pojesti i neke vrlo opasne hemikalije. 

5 (PP)

Od ove bijelo obojene ili polu prozirne plastike rade se čašice za jogurt i sirupe. PP plastika je čvrsta i lagana te otporna na toplinu, a ako se zagrije neće se otopiti te je relativno sigurna za upotrebu. Također je dobar izolator protiv vlage, masnoće i hemikalija. 

6 (PS)

Polistiren je jeftina, lagana vrsta plastike sa širokom lepezom upotrebe. Najviše se koristi u izradi pakiranja za hranu i pića, kartona za jaja i plastičnog pribora za jelo. Treba biti pažljiv jer kada se ugrije ispušta karcinogene supstance te se ne smije dugotrajno koristiti za spremanje hrane ili pića. 

'Sva hrana nije dobar medij za svu plastiku jer masnija ili kiselija hrana može pogodovati ubrzanim migracijama u pojedinim vrstama plastike zbog čega nije dobro rabljenu ambalažu koristiti za pohranu različitih namirnica', savjetuje Barušić.

7 (PC i sva druga plastika)

Riječ je o najopasnijoj vrsti plastike, ali unatoč tome od nje se proizvode pakiranja za sportska pića i hranu. Unutar ove kategorije ne postoji standardizacija o njenom ponovnom korištenju i recikliranju. Kod ove vrste plastike postoji velika opasnost od curenja kemikalija u hranu ili piće, naročito ako je u izradi plastike korišten Bisfenol A.

'Tehnologije obrade i proizvodnje materijala od plastike neprestano se usavršavaju, ali na žalost migracije tvari još uvijek su prisutne i potrebno ih je držati pod neprestanim nadzorom, kako sustavnim kontrolama tržišta od strane ovlaštenih tijela, tako i odgovornim postupanjem svih drugih subjekata kako bi rizik od opasnosti bio minimalan', zaključuje dipl. san. ing Lidija Barušić, voditeljica Laboratorija za predmete široke potrošnje u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar'.

 

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!