Obavezno ih uključite u svakodnevnu prehranu: 5 razloga zašto trebate jesti JAJA

Zanimljivosti
Obavezno ih uključite u svakodnevnu prehranu: 5 razloga zašto trebate jesti JAJA
.

Od malena su nam govorili da su jaja zapravo dobra po nas i da su jako zdrava, te da nam "daju snagu"; međutim tek nedavno je otkrivena potpuna hranjiva vrijednost ove namirnice.

1. Prepuna su hranjivih tvari

Jedno veliko jaje ima oko 70 kalorija i različite količine 13 važnih hranjivih tvari, kao što su vitamin D, željezo, cink i drugi. Sadrži i dva antioksidansa - lutein i zeaksantin, koji štite oči i smanjuju šansu za nastanak očnih bolesti. U žumanjku se nalazi i kolin, sastojak koji pomaže jetri da bolje radi. Također, jaje sadrži i oko šest grama visokokvalitetnih proteina.

2. Pristupačna su i svestrana

S cijenom od oko 20kf po komadu, jaja su najjeftiniji izvor kvalitetnih bjelančevina. Također, vrlo su svestrana jer se mogu pripremati na mnogo načina - samostalno ili kao dio mnogih finih jela, deserta i sličnog. 

3. Važan su dio prehrane

Više do 40 godina istraživanja rezultiralo je teorijom kako većina ljudi može uživati u konzumaciji jaja bez straha od holesterola i srčanih bolesti. Novija istraživanja su pokazala kako svakodnevno konzumiranje jaja, preciznije žumanjaka, može smanjiti nivo lošeg holesterola u tijelu i povećati razinu dobrog. Na primjer, jedno jaje na dan smanjuje rizik od moždanog udara za 12 posto. 

58d184cc1400002000070c41

4. Pomažu pri gubitku kilograma

Visokokvalitetni proteini u jajima zaslužni su za mnogo duži osjećaj sitosti. To itekako može biti od koristi želite li izgubiti višak kilograma, jer ćete jesti dosta manje. Studije pokazuju da jedenje jaja za doručak umanjuje osjećaj gladi i doprinosi manjem unosu kalorija tijekom ručka, i općenito tijekom dana. 

5. Obnavljaju mišiće

Jaja su odličan izbor ljudima koji vježbaju, jer mogu pomoći u oporavku mišića nakon fizičke aktivnosti. To rade na način da osiguravaju tijelu esencijalne aminokiseline koje su važne za izgradnju mišićne mase. Potrebno je pojesti oko 20 do 30 grama proteina po svakom obroku, posebno nakon vježbanja,  a jaja sadrže ogromne količine proteina. 

Ne propustite