Da li znate da smijeh otkriva našu osobnost? Šta vaš način smijanja govori o vama

Zanimljivosti
Da li znate da smijeh otkriva našu osobnost? Šta vaš način smijanja govori o vama
.

Naučnici se slažu da se smiješak javlja instinktivno, već nekoliko dana nakon rođenja. A kad odrastemo, različite vrste smijeha izražavaju različite osjećaje. Usta se priljubljuju i ostaju u tom položaju približno sedam sekundi. To je prosječno vrijeme jednog osmijeha.

Kretnja usnicama nadovezuje se na brzo spuštanje očnih kapaka, što na neverbalnom jeziku znači miroljubivost.

Izražaji lica, trajanje i način smijeha otkrivaju duboke osjećaje. No, neke se osobe smiju tako da ispuštaju glas A, a druge E. Što je tome razlog? I zašto se netko može nasmijati na svaku besmislicu, dok druge nasmijavaju pikanterije sa seksualnom podlogom? Skupina istraživača proučavala je vezu između karaktera i ponašanja i otkrila četiri osnovna načina reagiranja na smiješno.


Smijeh na A

a

Neki psiholozi smatraju da za smijanja ispuštaju glas A vesele i ekstrovertirane osobe, pomalo bucmaste. To su osjećajne i otvorene osobe, no znaju biti i agresivne, optimistične, nemirne, sposobne i aktivne. Smisao za šalu koriste kako bi prikrile svoju seksualnost i agresivnost.

Smijeh na E i I

sm

Smijeh na U

u

Neki psiholozi smatraju da glas U ispuštaju osobe mladenačkog duha, a drugi da takav smijeh uopće nije smijeh! Zvuk se stvara duboko u grlu i više djeluje posprdno nego što bi ga se moglo smatrati znakom veselja.

Takav smijeh zvuči lažno. Tipičan je za zatvorene osobe, koje ne znaju izražavati osjećaje, niti pokazati veselje. Previše se kontroliraju, ne znaju se opustiti, pasivne su, proračunate, zanimaju ih samo intelektualne ili filozofske rasprave. Tako se smiju i vrlo osjećajne, zatvorene osobe. Tko se smije ispuštajući glasove E ili I, izraziti je pesimist i trebao bi razvijati smisao za šalu.

 

Smijeh na O

o

 

Osobe koje se tako smiju izražavaju egocentrizam. Najvjerojatnije su ekstrovertirane, ali se vrlo dobro kontroliraju, društvene su, sigurne u sebe i neovisne. Nasmijavaju ih besmislice, jednako kao i masne šale. Začetnici su šala i podvala i u svakom trenutku pronalaze neki razlog za smijeh. Vole šaljiva nadmetanja s prijateljima što će oraspoložiti sve, a nikoga posramiti.

PROČITAJTE JOŠ

5 'čudnih' činjenica o smijanju koje ne znate

Istraživanja su pokazala da samo 10 minuta smijeha dnevno sagorjeva 50 kalorija. Istraživači su otkrili da povećanje brzine otkucaja srca i potrošnje kisika tijekom smijanja potiče gubitak kalorija.

1. Parovi koji se smiju zajedno – ostaju zajedno
Ova stara izreka nije izmišljotina nego istina. Psiholozi sa sveučilišta California u Berkeleyju proveli su zanimljivo 'ljubavno' istraživanje i otkrili kako oni parovi koji se u stresnim situacijama okreću humoru bolje rješavaju probleme u vezi i zadovoljniji su, a njihove veze su dugotrajne.

2. Nije moguće kontrolirati smijeh
Kada vidite druge ljude kako se smiju, ne možete si pomoći – i vi se nasmijete, zar ne? To se događa zato što zvuk smijeha aktivira dio u našem mozgu koja priprema mišiće lica na micanje i nemoguće je suzbiti tu reakciju.

3. Smijeh sagorijeva kalorije
Smijte se što više jer će, prema istraživanju sveučilišta Vanderbilt, samo 10 minuta smijeha dnevno sagorjeti 50 kalorija. Istraživači su otkrili da povećanje brzine otkucaja srca i potrošnje kisika tijekom smijanja potiče gubitak kalorija.
4. Smijanje pomaže cjelokupnom stanju organizma
Brojne studije potvrdile su dobar utjecaj smijeha na naše zdravlje. Gotovo da nema aspekta u zdravlju koji iskreno smijanje neće poboljšati. Između ostalog, poboljšava pamćenje i mnoge druge funkcije mozga, pozitivno djeluje na protok krvi, imunitet, razinu šećera u krvi i olakšava nam spavanje.

5. Smijeh nije povezan s humorom
Smijanje nije uvjetovano zbijanjem šala. Iako smo skloni vjerovati da nema smijeha bez dobrog vica, situacija je suprotna. Više od 80 posto 'epizoda' smijanja rezultat je običnog razgovora.

Ne propustite