Čuveni hirurg otkrio istinu o srčanim bolestima: SVE JE TO LAŽ, EVO ŠTA TREBATE RADITI!

Porodica i zdravlje
Čuveni hirurg otkrio istinu o srčanim bolestima: SVE JE TO LAŽ, EVO ŠTA TREBATE RADITI!
.

Dr Dvajt Landel je napravio veliku pometnju kada je naveo da ne treba liječiti srčane bolesti statinima – lijekovima za snižavanje holesterola.

 

 „Mi, ljekari, sa svim našim obrazovanjem i autoritetom, često razvijamo jak ego koji nam otežava da priznamo da nismo u pravu. Međutim, ja priznajem da nisam bio u pravu.

Kao kardiohirurg sa dvadesetpetogodišnjim iskustvom i sa preko 5.000 operacija na otvorenom srcu, osjećam da moram da ispravim stvar i da ispravim jednu naučnu činjenicu.

Dugo godina sam radio sa istaknutim ljekarima, pri čemu smo često razmjenjivali mišljenja. Stalno smo čitali novu naučnu literaturu, išli na obrazovne seminare i došli do zaključka da srčane bolesti nastaju usljed povišenog nivoa holesterola u krvi.

Jedina terapija za ovakve bolesti je bila ona koja snižava holesterol uz ishranu koja ograničava unos masti. Sve što je govorilo protivno ovom razmišljanju se smatralo glupošću i nesavjesnom liječenju.

Ja sada moram da kažem da takva terapija nema naučnu ni moralnu osnovu“.

Naravno, bespotrebno je reći da je Landelova izjava izazvala haos u zdravstvu. Njegovom izjavom je poljuljana opravdanost uzimanja statina – lijekova za snižavanje nivoa holesterola.

 

Prosto rečeno, bez zapaljenja u organizmu ne postoji način da se holesterol nakupi na zidovima krvnih sudova i uzrokuje srčanu bolest i infarkt. Bez zapaljenja, holesterol bi se nesmetano kretao kroz organizam, što je sasvim prirodno. Upravo ga zapaljenje zarobljava.

Pošto sada znamo da holesterol ne uzrokuje srčanu bolest, zabrinutost oko zasićenih masti je potpuno besmislena.

Ono što možete da učinite jeste da birate prirodnu hranu i hranu sa pijace kako biste izbjegli hranu koja izaziva zapaljenja poput obrađene hrane“.

Vjerovatno nije iznenađenje to što mejnstrim medicinska zajednica smatra da je Landel lud. Nije bio lud dok je radio operacije srca, a sada ga prozivaju iako ima 25 godina prakse.

Milioni dolara se zarađuju od srčanih bolesti i statina. Naravno da farmaceutskoj industriji ne odgovara da se pojavi jedan savjestan ljekar koji će im upropastiti posao.

 

PROČITAJTE JOŠ:

NAUČNICI OTKRILI: Ovo su namirnice koje sprečavaju zastoj srca

 Zastoj srca, koji se često miješa sa srčanim udarom, predstavlja nagli prestanak normalne cirkulacije krvi usljed nemogućnosti srca da se pravilno kontrahuje tokom sistole i smrtonosan je u 90 posto slučajeva.

 

U slučaju srčanog udara, pak, moguć je dotok krvi u srčani mišić, iako srčani udar može biti uzrok srčanog zastoja.

Naime, naučnici su otkrili da su ljudi koji imaju nizak nivo kalcijuma u organizmu u dva puta većem riziku od iznenadnog zastoja rada srca u odnosu na ostale.

Naučnici Cedars Sinai instituta za bolesti srca u Los Angelesu ispitali su nivoe kalcijuma kod 712 pacijenata, a ispostavilo se da su oni sa najnižim nivoom tog minerala u organizmu (manje od 8,95 miligrama po decilitru krvi) imali dva puta veće šanse da dobiju zastoj srca u odnosu na one koji su imali najviši nivo.

Taj zaključak važi i kad se u obzir uzmu drugi faktori rizika, poput srčanih bolesti i upotrebe određenih lijekova.

Treba imati u vidu da je prema važećim preporukama normalan nivo kalcijuma od 8,5 do 10,2 mg/dl.

Pored mliječnih proizvoda, dobar izvor kalcijuma je zeleno lisnato povrće, smokve, orasi, masnije vrste ribe i banane.

 

 

Uz ove namirnice, zaboravi na prehladu!

Hladniji dani zakucali su na vrata, a s njima i prve prehlade, grlobolje, viroze i kašalj. Stoga je više nego prije, potrebno voditi računa o zdravoj prehrani punoj vitamina, odnosno ojačati imunitet na prirodan način.

 

Preporučuju su topli napitci, med, puno voća i povrća. Za očuvanje imunološkog sustava najvažniji su vitamini C, A, B i E, te željezo, selen, cink, folna kiselina i bakar. Sve to, organizam vrlo jednostavno može dobiti putem prehrane. Ovaj vikend u Metrou je idealan za kupnju svih namirnica koje zdravlje znače jer su svi zdravi proizvodi na akciji.

Bukovače - Sadrže mnoge vitamine, minerale i neke masne kiseline, a za imunitet su izvrsne, smatraju liječnici. A da ne spominjemo koliko su ukusne i da se mogu spremiti "na mali milijun" načina.

 

Šipak - Superjunak među voćkama od davnina je poznat po svom učinku na zdravlje. Sadrži obilje vitamina C, te veću količinu folne kiseline i vitamina A i E, a od minerala posebno mjesto zauzima kalij. A upravo mu je sezona. Nemoj propustiti nikako da ti se ova mediteranska delicija nađe na stolu.

 

Luk- Namirnica koja se svakodnevno koristi u kuhinji i koju često uzimamo "zdravo za gotovo" ne razmišljajući koliko je zdrava i kako bi je trebalo što češće konzumirati. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina B6, folata i mangana, a uz to je i vrlo dobar izvor vitamina C.  

 

Špinat - O vrijednosti špinata puno se zna, a trebalo bi ga jesti što više pogotovo kad nastupe hladni dani. Osim dobre kombinacije vitamina B, značajan je izvor folne kiseline te je pun magnezija neophodnog kod rada mišića i srca. Također kalij pospješuje izlučivanje vode iz organizma i time olakšava rad bubrega i srca, snižava krvni tlak, potiče rad gušterače i probavu te čišćenje organizma.

 

Brancin - Preporuke kažu da bi u svrhu očuvanja zdravlja, tjedno trebalo konzumirati barem 2 puta po 170 grama ribe. Ovaj vikend je idealna prilika da se po akcijskoj cijeni počastite ovom odličnom bijelom ribom.

 

Med - Namirnica koja je sinonim za zimu i hladne dane. Za jačanje imuniteta med je idealan.

Ne propustite