Imate problema sa prehladom? Ojačajte svoj imunitet potpuno prirodno uz pomoć ove namirnice..
Bijeli luk je jedna od najmoćnijih biljaka na svijetu koja se koristi već hiljadama godinazbog svojih snažnih ljekovitih osobina.
Ova biljka je redovan gost u našim jelovnicima, ali i je biljka kojoj se rado okrećemo u slučaju prehlade ili gripe. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a njegovu ljekovitost potvrđuju i stručnjaci. U bijelom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih spojeva, među kojima i nekoliko antioksidansa – spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost tjelesnih stanica.
Međutim, još nije sasvim jasno kako svi sastavni dijelovi bijelog luka djeluju u tijelu, ali on zaista djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protuupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse. Bijeli luk za svoja ljekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu uz pomoć kojeg se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno djelovanje luka, trebali biste ga često i pravilno konzumirati.
Prije konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste potaknuli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.
Svaki dan trebali bismo pojesti najmanje tri češnja češnjaka, a preporučuje se konzumiranje u sirovom obliku. Ukoliko ga termički obrađujete, neka to bude kratko – najviše 10 minuta. Isprobajte i prirodni antibiotik na bazi bijelog luka protiv kojeg ni jedna prehlada nema šanse - jednostavno popijte česno bijelog luka s vodom.
Mnogi izbjegavaju jesti češnjak zbog njegovog snažnog mirisa, ali važno je znati da je on posljedica tvari koje sadrže sumpor i koje češnjaku, zapravo, daju ljekovita svojstva. Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije češnjaka možete riješiti žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača.