SLJEDEĆE SEDMICE NAS OČEKUJE VELIKI TEMPERATURNI ŠOK: Evo čega trebate posebno da se pazite!

Region
SLJEDEĆE SEDMICE NAS OČEKUJE VELIKI TEMPERATURNI ŠOK: Evo čega trebate posebno da se pazite!
.

Brojni meteorolozi najavili su naredne sedmice iznenađujuće visoke temperature za ovo doba godine.

U petak 13.10.2017., sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima i veći dio prijepodneva u Bosni po kotlinama i uz rijčne tokove sa maglom ili sumaglicom. Vjetar, slab, promjenljivog smjera. Jutarnje temperature od 4 do 10, na jugu od 11 do 15, a dnevne od 19 do 25 °C.

Za dane vikenda sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima i veći dio prijepodneva u Bosni po kotlinama i uz rijčne tokove sa maglom ili sumaglicom. Jutarnje temperature od 4 do 10, na jugu od 11 do 15, a dnevne od 18 do 24, na jugu do 26 °C.

U ponedjeljak 16.10.2017., sunčano uz umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima i veći dio prijepodneva u Bosni po kotlinama i uz rijčne tokove sa maglom ili sumaglicom. Jutarnje temperature od 4 do 10, na jugu od 11 do 15, a dnevne od 18 do 24, na jugu do 26 °C, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

2017-10-12

Nada Macura: Psihijatrijski bolesnici da se pripaze

Portparol Hitne pomoći Nada Macura upozorila je da ovakve velike promjene najviše štete psihijatrijskim bolesnicima.

"Ovo vrijeme možemo da shvatimo kao blagodet jer miholjsko leto neće škoditi pretjerano hroničnim bolesnicima, ali se može očekivati da će najviše problema imati psihijatrijski bolesnici. Oni najlošije reaguju na toplo vrijeme i slabije podnose visoke temperature.
 
Ljude će najviše pogoditi temperaturne razlike između noći i dana, pa će biti najteže za odijevanje jer se mogu očekivati hladnija jutra i noći, dok bi u toku dana moglo biti dosta toplije.
 
Posebnu pažnju sem psihijatrijskih bolesnika, treba da obrate asmatičari i srčani bolesnici, odnosno oni koji imaju lošiju cirkulaciju"
, navodi Macura.
  
Ona savjetuje da se iskoristi lijepo vreme napolju, naročito jer se virusi lakše šire u zatvorenim prostorijama.
 
"Takođe, potreban je veći unos tečnosti u bilo kom obliku, a građani ne treba da se baš skinu u kratke rukave i šorceve jer ovo, ipak, nisu ljetnje temperature. Takođe, dovoljno sna je nešto što je uvijek potrebno", dodaje Macura.

 

(Novi.ba/Kurir.rs)

Ne propustite