NAUČNICI OTKRILI: Ovo su namirnice koje sprečavaju zastoj srca
Zastoj srca, koji se često miješa sa srčanim udarom, predstavlja nagli prestanak normalne cirkulacije krvi usljed nemogućnosti srca da se pravilno kontrahuje tokom sistole i smrtonosan je u 90 posto slučajeva.
U slučaju srčanog udara, pak, moguć je dotok krvi u srčani mišić, iako srčani udar može biti uzrok srčanog zastoja.
Naime, naučnici su otkrili da su ljudi koji imaju nizak nivo kalcijuma u organizmu u dva puta većem riziku od iznenadnog zastoja rada srca u odnosu na ostale.
Naučnici Cedars Sinai instituta za bolesti srca u Los Angelesu ispitali su nivoe kalcijuma kod 712 pacijenata, a ispostavilo se da su oni sa najnižim nivoom tog minerala u organizmu (manje od 8,95 miligrama po decilitru krvi) imali dva puta veće šanse da dobiju zastoj srca u odnosu na one koji su imali najviši nivo.
Taj zaključak važi i kad se u obzir uzmu drugi faktori rizika, poput srčanih bolesti i upotrebe određenih lijekova.
Treba imati u vidu da je prema važećim preporukama normalan nivo kalcijuma od 8,5 do 10,2 mg/dl.
Pored mliječnih proizvoda, dobar izvor kalcijuma je zeleno lisnato povrće, smokve, orasi, masnije vrste ribe i banane.
PROČITAJTE JOŠ KORISNIH SAVJETA:
Uz ove namirnice, zaboravi na prehladu!
Hladniji dani zakucali su na vrata, a s njima i prve prehlade, grlobolje, viroze i kašalj. Stoga je više nego prije, potrebno voditi računa o zdravoj prehrani punoj vitamina, odnosno ojačati imunitet na prirodan način
Preporučuju su topli napitci, med, puno voća i povrća. Za očuvanje imunološkog sustava najvažniji su vitamini C, A, B i E, te željezo, selen, cink, folna kiselina i bakar. Sve to, organizam vrlo jednostavno može dobiti putem prehrane. Ovaj vikend u Metrou je idealan za kupnju svih namirnica koje zdravlje znače jer su svi zdravi proizvodi na akciji.
Bukovače - Sadrže mnoge vitamine, minerale i neke masne kiseline, a za imunitet su izvrsne, smatraju liječnici. A da ne spominjemo koliko su ukusne i da se mogu spremiti "na mali milijun" načina.
Šipak - Superjunak među voćkama od davnina je poznat po svom učinku na zdravlje. Sadrži obilje vitamina C, te veću količinu folne kiseline i vitamina A i E, a od minerala posebno mjesto zauzima kalij. A upravo mu je sezona. Nemoj propustiti nikako da ti se ova mediteranska delicija nađe na stolu.
Luk- Namirnica koja se svakodnevno koristi u kuhinji i koju često uzimamo "zdravo za gotovo" ne razmišljajući koliko je zdrava i kako bi je trebalo što češće konzumirati. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina B6, folata i mangana, a uz to je i vrlo dobar izvor vitamina C.
Špinat - O vrijednosti špinata puno se zna, a trebalo bi ga jesti što više pogotovo kad nastupe hladni dani. Osim dobre kombinacije vitamina B, značajan je izvor folne kiseline te je pun magnezija neophodnog kod rada mišića i srca. Također kalij pospješuje izlučivanje vode iz organizma i time olakšava rad bubrega i srca, snižava krvni tlak, potiče rad gušterače i probavu te čišćenje organizma.
Brancin - Preporuke kažu da bi u svrhu očuvanja zdravlja, tjedno trebalo konzumirati barem 2 puta po 170 grama ribe. Ovaj vikend je idealna prilika da se po akcijskoj cijeni počastite ovom odličnom bijelom ribom.
Med - Namirnica koja je sinonim za zimu i hladne dane. Za jačanje imuniteta med je idealan