KONZUM, u kojem radi 11 hiljada ljudi, neće preživjeti raspad Agrokora

Region
KONZUM, u kojem radi 11 hiljada ljudi, neće preživjeti raspad Agrokora
.

Agrokorova prodajna mreža koja je mnogim hrvatskim proizvođačima zbog komocije bila jedini izlaz na tržište, po svemu sudeći, neće preživjeti, barem ne u dosadašnjem obliku i veličini.

Brojni hrvatski proizvođači, od malih obiteljskih poljoprivrednih proizvođača pa do prehrambene industrije, nikada nisu uspjeli postići konkurentnost koja bi im omogućila opstanak na otvorenom tržištu, pa su ulazili u dealove s Todorićem. 

On je prihvaćao njihovu robu, često po većoj cijeni od drugih kupaca, a zauzvrat su oni njemu tolerirali duge rokove plaćanja. No, ta njihova veza, dugoročno gledano, nije mogla imati sretan završetak. Opstanak Konzuma sada je upitan, a njegovi dobavljači morat će naći nove kupce i tržišta. 

Konzumu nije pomogla ni rekordna turistička sezona

Podaci o poslovanju Konzuma za prvih osam mjeseci pokazuju da mu ni rekordna turistička sezona nije pomogla da ostvari pozitivan rezultat. 

Prihodi Konzuma u promatranom razdoblju iznosili su 6,1 milijardu kuna, dok je dobit prije poreza kamata i amortizacije (EBITDA) u minusu od 18 miliona kuna. Prema izvješću, samo u augustu, udarnom turističkom mjesecu, Konzum je uspio poslovati u plusu.

"Iako je Konzum u augustu2017. ostvario pozitivan EBITDA u iznosu od 8,892 miliona kuna, kumulativni iznos za prvih osam mjeseci 2017. i dalje je negativan", stoji u izvješću izvanredne uprave.
Ako nakon turističke sezone Konzum nije u plusu, onda nikada neće ni biti, barem ne s ovim brojem prodajnih mjesta i zaposlenih. Iako je već prošlo pola godine otkako je Ante Ramljak preuzeo vođenje Agrokora, još uvijek nije započeto ozbiljno restrukturiranje niti se pouzdano zna što će biti s pojedinim kompanijama iz sustava.

Objavljeni su i ukupni podaci za poslovnu grupu Maloprodaja i veleprodaja, što uključuje pet kompanija - Konzum i Velpro u Hrvatskoj i BiH te Tisak.

Kumulativni prihod tih kompanija iznosio je krajem kolovoza 10,3 milijarde kuna, no čak i tijekom ljetnih mjeseci dobit prije poreza i amortizacije bila je negativna. U lipnju su napravili minus od 234, u srpnju 203, a u kolovozu 193 milijuna kuna.

 

Velpro je u promatranom razdoblju imao prihod od 1,2 milijarde kuna i EBITDA od minus 65 miliona kuna.

"Prihodi od prodaje Velpra za prvih osam mjeseci 2017. godine pod utjecajem su poslovne politike nekompenziranja i percepcije situacije oko koncerna Agrokor među kupcima. S ciljem optimizacije operativnog poslovanja Velpro je odlučio prekinuti suradnju s neprofitabilnim kupcima, što je imalo pozitivan utjecaj na njegovu bruto maržu u kolovozu. Pad prometa doveo je do nižih rabata od strane dobavljača, što je imalo negativan učinak na EBITDA u prvih osam mjeseci 2017. godine", stoji u izvješću.

Što se tiče lanca kioska Tisak, oni su također radili s minusom, i to od 23 milijuna kuna, uz prihode od 1,4 milijarde kuna u prvih osam mjeseci.

"U augustu 2017. segment maloprodaje je u opadanju uglavnom zbog manje maloprodajne mreže uslijed smanjenja (broja) neprofitabilnih prodajnih mjesta. Segment veleprodaje u padu je zbog manje prodaje telekomunikacijskih bonova. Budući da ovaj posao nosi umjerenu maržu, nije došlo do značajnog smanjenja bruto marže. Smanjenje u troškovima prodaje u prvih osam mjeseci 2017. veće je od smanjenja prihoda, što je popravilo bruto maržu. To je posljedica većih marži pića i sladoleda te manjeg udjela veleprodajne djelatnosti", komentar je izvanredne uprave na rezultate Tiska.

Revizori sumnjaju u opstanak Konzuma

No vratimo se na Konzum, kompaniju koja je zapošljavala preko 11 tisuća ljudi i za Agrokor generirala oko 10 milijardi kuna prihoda.

Da je Konzum u teškoj situaciji pokazalo je i revidirano izvješće za prošlu i pretprošlu godinu. Taj trgovački lanac je 2015. godine završio u minusu od 1,4 milijarde kuna, umjesto u plusu od 235 miliona kuna kako je pokazivalo Todorićevo izvješće. Prošle godine, nakon svih ispravaka i prepravaka minus je iznosio više od 1,8 milijardi kuna.

Revizori su izrazili sumnju u dugoročni nastavak poslovanja te kompanije jer su njene kratkoročne obveze veće od kratkoročne imovine za više od 11 milijardi kuna.

 

Ne propustite