OPREZ : KAKO SPRIJEČITI PUKNUĆE ČIRA NA ŽELUCU Ovo je 7 prirodnih LIJEKOVA!

Porodica i zdravlje
OPREZ : KAKO SPRIJEČITI PUKNUĆE ČIRA NA ŽELUCU Ovo je 7 prirodnih LIJEKOVA!
.

Čir je ustvari otvorena rana koja se nalazi na sluzinici želuca, a zbog kiselina koje se tamo nalaze i iritiraju ovu ranu, on može osobi zadati prilične probleme..

Mučnina, slab apetit, probavne smetnje i bol samo su neki od simptoma poznatih mnogima: čira na želucu i dvanaestercu.  Zvan i gastrični ulkus, čir je ozljeda ili mana sluznice želuca. Krivac za nastajanje čira je još uvijek nepoznat.

Mogući uzročnici su višak želučane kiseline, infekcija bakterijom Helicobacter pylori (H. pylori), ali i različiti lijekovi protiv bolova.

Aktivni čir na želucu manifestira se kao bol, obično u gornjem dijelu trbuha, malo ispod prsnog koša. Nerijetko je praćen tragovima krvi u stolici ili tokom povraćanja. Budući da se čirevi mogu opetovano javljati i postati kronični problem ili pak dovesti do brojnih ozbiljnih komplikacija, važno je odmah početi s liječenjem.

Umjesto da slijedite najčešće, općeprihvaćene načine liječenja čira, koji mogu uzrokovati komplikacije i štetne nuspojave, probajte ovih 7 prirodnih lijekova.  

Predstavljaju sigurnu i neškodljivu alternativu u tretmanu ove neugodne bolesti.
 

1. Med

Med posjeduje niz ljekovitih svojstava, a posebno je učinkovit pri liječenju čira. Glukozna oksidaza, enzim u medu, proizvodi vodikov peroksid koji ubija štetne bakterije koje mogu doprinijeti razvoju čira.

Tu su i druge antibakterijske tvari u medu od cvjetova iz kojih pčele skupljaju pelud, što povećava učinkovitost meda u eliminiranju bakterija. Dvije žlice dnevno prikladna su doza kod većine vrsta meda.

Kad se stanje s čirom popravi, jedna je žlica dnevno u pravilu dovoljna.

 

2. Banane

Spojevi fitoindosidi u sušenim, nezrelim bananama povećavaju količinu sluzi u probavnom traktu. Sluz tvori snažan zaštitni sloj koji pomaže liječenju čira te sprečava njegov nastanak.

Banane sadrže i polisaharide topive u vodi, iste spojeve koji se koriste u jednom farmaceutskom lijeku protiv čira. U svrhu liječenja čira, najbolji rezultati postižu se s bananom u prahu.

Kako biste napravili bananu u prahu, ogulite jednu ili više banana te ih narežite na tanke kriške. Stavite ih na sunce, u pećnicu ili dehidrator hrane te ih temeljito osušite. Kada se osuše, sameljite ih u fini prah.

Pomiješajte dvije žlice praška s jednom žlicom meda. Uzimajte ovu smjesu triput dnevno: prijepodne, poslijepodne i prije spavanja.

 

3. Sok od kupusa

Dokle god imate dovoljno korisnih bakterija u tijelu, loše će bakterije biti pod kontrolom, što će smanjiti rizik od čira. Jedan od najboljih načina opskrbe probavnog trakta sa što više dobrih bakterija jest redovit unos fermentiranih namirnica.  

Namirnice kao što su domaći kiseli kupus, jogurt i ukiseljeno povrće pomažu pri održavanju ravnoteže dobrih bakterija u vašim crijevima. No, kada je riječ o liječenju čira, najučinkovitiji je sok od svježeg kupusa.  Desetljećima prije izuma antibiotika, sok od kupusa uspješno se koristio za sprečavanje ili liječenje čira na želucu i dvanaesniku.

Jedna je studija pokazala da sok od kupusa dovodi do izlječenja u preko 92 posto slučajeva, dok konvencionalne terapije imaju učinkovitost od samo 32 posto.

U ovoj su studiji pacijenti primali dozu od samo 50 ml sirovog soka od svježe prešanog kupusa. Kupus je također pouzdan izvor vitamina C, kojega bolesni od čira imaju premalo u želučanim sokovima.

Ako imate čir, kupusov je sok siguran, učinkovit i jeftin lijek.  

 

4. Češnjak

Istraživanja o preventivnim i terapeutskim prednostima češnjaka kontinuirano rastu. Čini se da češnjak može držati bakteriju Helicobacter pylori pod kontrolom. Istraživači iz Istraživačkog centra Fred Hutchinson otkrili su da češnjak ostvaruje specifično antimikrobno djelovanje protiv H. pylori.

Prekomjerno razmnožavanje ove bakterije pogoduje razvoju čira na želucu.

 

5. Feferoni

Suprotno onome što mnogi ljudi vjeruju, ljuti feferoni ne uzrokuju čir na želucu, nego, naprotiv -  sprečavaju njegov nastanak! To je posljedica činjenice da feferoni aktiviraju mehanizme koji štite sluznicu želuca.

Istraživanja u Mađarskoj pokazala su da je kapsaicin, aktivni sastojak feferona, smanjio količinu kiseline u želucu, dok je u isto vrijeme povisio volumen zaštitnih sokova. Kapsaicin je posebno djelotvoran u zaštiti želuca od ulceracija uzrokovanih alkoholom i nesteroidnim protuupalnim lijekovima.

Stoga, ako ste zakleti protivnik feferona zbog uvjerenja da uzrokuju čir, vrijeme je da ih vratite u prehranu, ali ovaj put kao učinkovit lijek.

 

6. Sladić

Nekoliko je istraživanja pokazalo je da deglicirizirani sladić (DGL) djeluje slično cimetidinu, lijeku protiv čira na želucu i dvanaesniku.

Čini se da ovaj oblik sladića potiče želudac i crijeva na proizvodnju zaštitne sluzi. To je vrlo korisno za svakog korisnika lijekova koji pospješuju nastanak čira kao što su aspirin, derivati kortizona ili nesteroidni protuupalni lijekovi. Međutim, da bi bile učinkovite, morate prožvakati tablete sladića prije gutanja.

Preporučuju se dvije tablete od 380 mg tri puta na dan između obroka. Potražite tablete sladića u trgovinama zdrave hrane.
 

7. Vitamin E

Liječnici s Kijevskog medicinskog instituta izvijestili su da je 300 mg vitamina E dnevno izliječilo peptični ulkus kod 28 pacijenata. Čirevi su pod utjecajem vitamina E nestali unutar 4 do 6 dana.

Pacijentima koji su uzimali vitamin E  porasla je razina bjelančevina u stijenkama crijeva. Ujedno, oni su tijekom terapije dobili 1,5 do 3 kg, dok kontrolna skupina pacijenata nije zabilježila nikakvo povećanje tjelesne težine.

(Novi.ba / alternativa-za-vas.com)

BOLEST OD KOJE PATE MILIONI LJUDI, a da toga uopšte nisu svjesni

Sindrom propusnosti crijeva (eng. leaky gut) je zdravstveni problem koji mnogi nazivaju i bolest modernog doba.

Riječ je o poremećaju koji se javlja kao posljedica oštećenja crijevne stijenke.

Dolazi do stvaranja "rupa" kroz koje crijeva propuštaju u krvotok one tvari koje ni u kom slučaju ne bi trebale dospjeti u krvotok, poput neprobavljenih čestica hrane, toksičnih otpadnih proizvoda, virusa, bakterija, gljivica.

Kolajući krvotokom ove tvari mogu prouzročiti veliku štetu cijelom organizmu te dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Vjeruje se da u svijetu vlada prava leaky gut epidemija.

Milijuni ljudi pate od ovog sindroma, a da uopće nisu svjesni njegove prisutnosti, jer simptome najčešće pripisuju nekim drugim tegobama.


Simptomi koji upućuju na leaky gut sindrom

Prema riječima dr. Lea Gallanda, ravnatelja američke zaklade FAIM koja se bavi istraživanjem prirodnih metoda liječenja, sljedeće tegobe i bolesti mogu biti znak povećane propusnosti crijeva:

- hronični proljev, zatvor ili nadutost
- osjetljivost na hranu ili na određene sastojke iz hrane
- oslabljen imunološki sistem
- niska razina energije
- hronični umor
- usporeni metabolizam
- nagli porast tjelesne težine (debljanje)
 - glavobolja, groznica, gubitak pamćenja
- bolovi i grčevi u trbuhu
- osip kože i problemi poput svrbeža, crvenila, akni ili ekcema
- žudnja za šećerom ili ugljikohidratima
- artritis ili bol u zglobovima
- depresija, anksioznost, ADD, ADHD
- alergije
- autoimune bolesti kao što su reumatoidni artritis, lupus, celijakija ili Crohnova bolest

Navedene tegobe i bolesti mogu biti pokazatelj prisutnosti leaky gut sindroma.

Međutim, zanimljivo je da iste bolesti mogu biti i posljedica tog simptoma.

Uzroci nastanka sindroma propusnosti crijeva

Glavnim uzročnicima poremećaja propusnosti crijeva smatraju se nezdrava prehrana te prekomjerno korištenje lijekova, osobito antibiotika.

Moderna, brza i nezdrava prehrana bogata šećerom i rafiniranim ugljikohidratima (kruh, tjestenine, biskviti, kolači, žitne prerađevine) pospješuje razmnožavanje patogenih mikroorganizama koji negativno utječu na zdravlje i funkciju crijeva.

Korištenje antibiotika uništava korisne bakterije u crijevima što pogoduje razmnožavanju loših bakterija, virusa i gljivica koje prodiru do crijevnog zida, oštećuju ga i čine propusnim.

Ostali uzročnici sindroma propusnosti crijeva su stres, pretjerano izlaganje toksinima, fizički napor, alkohol, kemoterapija, radioterapija.

Nedostatak minerala cinka također se povezuje s povećanom propusnošću crijeva.

Naime, ovaj mineral je od ključne važnosti za zdravlje crijevnih stijenki i njegov nedostatak dovodi do slabljenja stijenki, odnosno do njihove propusnosti.

Leaky gut sindrom može se pojaviti i kao posljedica neke druge bolesti, ili medicinskog tretmana, objašnjava dr. Galland.

Prema njemu, upala uzrokovana intolerancijom na gluten može dovesti do poremećaja propusnosti crijeva.

Dr. Galland također smatra da lijekovi koji se koriste za ublažavanje boli i upale kod reumatoidnog artritisa mogu oštetiti stijenke crijeva te u razdoblju od samo dva tjedna dovesti do sindroma propusnosti crijeva.


Prevencija i liječenje

Dobra vijest je ta da se sindrom propusnosti crijeva može i prevenirati i uspješno izliječiti.

Osnovni koraci za njegovu prevenciju su zdrava prehrana i zdravi način života.

Već prisutni leaky gut uspješno se liječi povećanom konzumacijom probiotika, unosom kvalitetnih suplemenata, izbjegavanjem lijekova, osobito antibiotika i NSAID (protuupalnih lijekovi bez steroida) kao i svih toksičnih tvari iz okoliša.


1. Prehrambene navike


Osobama kojima je dijagnosticiran sindrom propusnosti crijeva preporučuju se sljedeće namirnice.
 

Fermentirano povrće nastalo prirodnim vrenjem sadrži puno dobrih bakterija koje su važne za crijevnu mikrofloru i zdravu probavu kao i za dobro zdravlje cijelog organizma.

Ono slovi kao jedno od najboljih sredstava za brzo i učinkovito obnavljanje crijevne flore.

Idealne vrste povrća za kiseljenje su: cikla, kupus, repa, paprika, krastavci, karfiol, korijen celera, zelene rajčice, tikvice, mrkva, luk.

Kokosovi proizvodi su posebno dobri za zdravlje crijeva.

Srednjelančane masne kiseline iz kokosovog ulja lakše je probaviti od ostalih masnoća, što je od velikog značaja kod sindroma propusnosti crijeva.

Također, kokosov kefir sadrži probiotike koji poboljšavaju rad probavnog sustava.

Proklijale sjemenke su bogati izvor vlakana koja mogu pomoći u razmnožavanju korisnih bakterija.
 

Konzumiranje protuupalne hrane, odnosno hrane koja sadrži omega-3 masti od velike je koristi kod oboljelih od leaky gut sindroma.
 

Jedna od izuzetno važnih namirnica za liječenje problema propusnosti crijeva je heljda, otkriva Dr. Michael Gaeta, stručnjak alternativne medicine, akupunkture i nutricionizma.

Heljda je bogata vitaminom P koji pospješuje stvaranje kolagena i povećava otpornost crijeva.


Koje namirnice izbjegavati?

Namirnice koje pogoduju pojavi sindroma propusnosti crijeva i koje je nužno isključiti iz jelovnika su:

- šećer
- škrob
- rafinirane žitarice
- meso
- industrijski mliječni proizvodi
- GMO hrana
- nikotin
- kofein
- alkohol

2. Suplementi

Povećan unos probiotika pomoći će obnoviti crijeva i uravnotežiti crijevnu mikrofloru.

Dobri izvori probiotika su proizvodi poput domaćeg kefira, misa, tempeha, kiselog kupusa, domaćeg termički neobrađenog sira ili jogurta.

Osim putem hrane probiotike možete unijeti i u obliku dodataka. Dodatke probiotika možete pronaći u obliku praha ili tekućine.
 

L-glutamin je aminokiselina koja smanjuje propusnost crijeva.

Glutaminski prah je esencijalni dodatak sa snažnim protuupalnim svojstvima i od velike je koristi za obnovu crijevne stijenke.
 

Deglicirizirani (DGL) korijen sladića pomaže uravnotežiti razinu kortizola i poboljšati proizvodnju kiseline u želucu.

DGL podržava prirodne procese tijela zadužene za održavanje sluznice crijeva.

Ovaj suplement je osobito koristan ako je propusnost crijeva uzrokovana emocionalnim stresom.
 

Probavni enzimi (jedna ili dvije kapsule na početku svakog obroka) osiguravaju da se hrana u potpunosti probavi. Oni smanjuju vjerojatnost da će djelomično probavljene čestice hrane naštetiti vašem crijevnom zidu.


Posljedice ne-liječenja sindroma propusnosti crijeva

Stručnjaci koji već dulji niz godina proučavaju ovaj poremećaj tvrde da on nije nimalo bezazlen.

Prema njima leaky gut može biti okidač za mnoge druge tegobe, od onih “lakših” poput izraženih podočnjaka, nadutosti, plinova, umora pa sve do “težih” i ozbiljnijih bolesti.

Sindrom propusnog crijeva može izazvati:

- alergije
- intoleranciju na hranu
- kandidijazu
- hronične kožne bolesti
- akne
- psorijazu
- autizam
- hiperaktivni poremećaj kod djece (ADHD)
- depresiju
. anksioznost

Prema časopisu Journal of Diabetes, postoji snažan dokaz koji ukazuje da je sindrom propusnosti crijeva jedan od glavnih uzročnika autoimunih bolesti – uključujući dijabetes tipa 1, reumatoidni artritis, celijakiju, Chronovu bolest, Hashimotov tireoiditis, sistemski lupus eritematodes, ankilozantni spondilitis.

Usto, ovaj crijevni poremećaj nepovoljno utječe na apsorpciju najvažnijih minerala i hranjivih tvari, uključujući cink, željezo i vitamin B12, što za posljedicu može imati brojne zdravstvene tegobe. 

 

(alternativa za vas)

 

UPOZORENJE! Ako vas ovako boli GLAVA odmah idite kod ljekara i spriječite opasne bolesti

Bolovi u glavi ponekad mogu da budu dobri za vas, jer upravo oni govore šta to nije u redu sa vašim zdravljem. Zahvaljujući njima imaćete dovoljno vremena da odreagujete i spriječite opasne bolesti.

Glavobolja je najčešći bol koji se javlja u toku prosječnog ljudskog života. Ona uvijek nešto znači i zato nije dovoljno da popijete tabletu protiv bolova, već treba da se pozabavite vašim cjelokupnim zdravljem. To ćete moći tek kada naučite da razlikujete bolove u glavi. Svako od vas je bar jednom doživio glavobolju. Ali, ono što je važno jeste da morate da obratite pažnju o kakvoj vrsti glavobolje je riječ. Određene glavobolje mogu da ukažu da nešto ozbiljno nije u redu sa vašim zdravljem.

“Tupa” glavobolja

To je najčešći tip glavobolje i uglavnom nije ništa ozbiljno. Ukoliko ne uzrokuje jake bolove, možete da popijete tabletu i da nastavite sa obavezama.

Migrene

Migrene uglavnom uzrokuju umjerenu do tešku bol. Traju relativno dugo, odnosno od četiri sata do čak tri dana. Srećom, većinu ljudi ne pogađaju često. Tačan razlog zašto se javljaju migrene još nije precizno utvrđen, a nagađa se da je povezan s genetikom.

Bol u oku

Riječ je o najtežoj i najređoj vrsti glavobolje. Bol je tako intenzivan da ljudi obično ne mogu mirno da sede. a tegoba se obično javlja iza oka ili u očima. Osoba koju ovako boli glava najčešće ima osjećaj kao da je taj dio peče, a da u glavi sve “tutnji”.

Sinusna glavobolja

Sinusna glavobolja je rezultat upale sinusa, najčešće jer ste bolesni ili alergični. Bol se javlja u nosu, na čelu i obrazima.

Hormonska glavobolja

Ove glavobolje su česte i specifične za žene, jer se javljaju u periodima hormonalnih promjene, poput menstruacija, menopauza, i trudnoće. Kontraceptivne pilule, takođe, mogu da budu uzrok ove glavobolje.

U sljedećim slučajevime treba obavezno da potražite savjet ljekara:

- kada vas glavobolja budi iz sna; kada je bol iznenadan i najjači u početku;

- kada glavobolja uzrokuje druge probleme, poput utrnulosti ili probleme sa vidom; kada vas glava boli drugačije, nego što se inače javlja glavobolja.

 

KAKVA ŠOKANTNA INFORMACIJA! Rak nikad nije prva bolest, prije njega se javlja OVA, koju možete izliječiti!


Kineska medicina pokazuje da se prije pojave raka debelog crijeva u našem organizmu, javlja kamen na žuči, predskazujući da nas čeka kobna bolest. Stoga, ako ne želite da dobijete rak, na vrijeme izbacite kamen iz žuči.


 – Rak nikad nije prva bolest koja se javlja – kaže kineski lekar dr Lai Čiu Nan, navodeći da, obično, ima mnogo drugih problema koji dovode do raka. Prema njegovom istraživanju, obično ljudi koji oboljevaju od raka, imali su već kamenje u žuči.

Jedan od simptoma kamenja u žuči jeste osjećaj jake sitosti nakon obroka. Imate osjećaj kao da ne možete da svarite hranu. Ukoliko stvari postanu ozbiljnije, javlja se i bol u jetri. Ako mislite da imate kamen u žuči, najbolje bi bilo da primijenite ovu drevnu kinesku metodu.


Smatra se da je ova kineska metoda takođe dobra i za jačanje jetre, pošto su jetra i žučni mjehur usko povezani.


Kako izbaciti kamen iz žuči kroz stolicu:

 

1. Prvih pet dana unosite četiri čaše soka od jabuke svakog dana ili pojedite bar 4-5 jabuka. Sok od jabuke omekšava kamen žuči. Tokom tih 5 dana možete normalno da jedete.

2. Šestog dana nemojte večerati. Tog dana u 18h uzmite kašičicu epsom soli (magnezijum sulfata) sa čašom tople vode. Zatim, to isto učinite i u 20h. Magnezijum sulfat otvara žučni mehur. U 22h popijte 5-6 kašika maslinovog ili susamovog ulja, sa isto toliko sveže iscijeđenog soka od limuna. Dobro pomiješajte i popijte. Ulje će podmazati kamenje i olakšati njihov prolazak.

Sljedećeg jutra, u vašoj stolici bi trebalo da se nađe zeleno kamenje, koje obično pluta.

Čak i ako nemate simptome kamenja u žuči, ne bi bilo loše da probate ovu prirodnu terapiju jer čišćenje žučne kese ne može da škodi.

Ne propustite