JESTE LI ZNALI? Šta zapravo znače naljepnice na kori voća?

Zanimljivosti
JESTE LI ZNALI? Šta zapravo znače naljepnice na kori voća?
.

Čak i ako ih primijetimo, jednostavno ih sklonimo, jer nikada nismo obraćali pažnju niti znamo šta znače, ali naljepnice na kori voća zapravo imaju određenu funkciju. Osim naziva proizvođača, na deklaraciji se nalaze i određeni brojevi koji otkrivaju podatke o načinu uzgoja tog voća. Deklaracije se postavljaju na voće koje je uvezeno iz inostranstva.

Naljepnica s četiri broja
Ako voće ima deklaraciju s četiri broja, i počinje s brojem 3 ili 4, znači da je uzgajano pomoću vještačkog đubriva, odnosno po poljoprivrednim pravilima koja su važila u posljednjih pedesetak godina. Limun je, na primjer, označen brojem 4033, dok banane nose brojeve 4011.

Naljepnica s pet brojeva
Ako voće na sebi nema četiri broja, već pet – od kojih je prvi broj 9, to znači da je organski uzgajano. Takva deklaracija garancija je toga da je voće uzgajano bez đubriva i pesticida. Na primjer, organski uzgojene banane nose broj 94011.

Prvi broj na deklaraciji je 8
Ovo je možda i najvažnija deklaracija jer predstavlja voće koje je genetski modifikovano, a prepoznaje se na osnovu pet brojeva od kojih je prvi uvijek 8. Na primjer, takve banane imaju na sebi broj 84011.

Ne propustite