Šta kaže nauka: Slomljeno srce doista boli

Zanimljivosti
Šta kaže nauka: Slomljeno srce doista boli
.

Svi su, barem jednom u životu, prošli fazu nakon prekida gdje su se osjećali depresivno i gdje je bol koju osjećaju bila ogromna, ali neobjašnjiva. Sada su naučnici dokazali da je bol prilikom "slomljenog srca" ipak stvarna bol i da to nije iluzija. 

Ističu naučnici kako su reakcije poput ljutnje, tuge i žalosti, zapravo normalne reakcije; ali da nikako ne pomažu u procesu zaboravljanja. Najbolji lijek je zapravo razgovor sa bližnjima, popravljanje društvenih odnosa ili neka drastična promjena poput nove frizure. Analizom mnogih nepromišljenih postupaka pokazalo se da su hormoni krivi za sve i to baš oni koji daju taj osjećaj zaljubljenosti. Zato kada doživimo prekid, naš mozak reaguje tako da traži svoju dozu romantike i tada se ljudi ponašaju nekontrolisano.

Dr. Lucy Brown, profesorica neurobiologije na univerzitetu "Albert Einstein" (NewYork) objasnila je kako je potreba za romantikom najjača potreba koju ljudski organizam može osjetiti. "Druga društvena odbacivanja u stanju smo racionalno doživjeti.. Zbog toga prekid osjećamo kao nešto što nam mijenja život iz temelja pa se uključuju sistemi koji su na istom nivou kao kad osjećamo glad ili žeđ.." ističe ona.

Također, medicina je dokazala da slomjeno srce doista boli. Naime, nekoliko osoba su nakon prekida podvrgnute magnetnoj rezonanci i rezultati su iznenađujući. Kod svih njih pokazala se veća aktivnost u regiji mozga koja registruje fizičku bol, zbog čega se javljaju mnoge poteškoće sa disanjem i slabljenje srčanog mišića.

Ne propustite