Tri načina na koja je Nikola Tesla "trenirao" svoj mozak

Zanimljivosti
Tri načina na koja je Nikola Tesla "trenirao" svoj mozak
.

Jedan od najvećih svjetskih genijalaca otkrio je svoju tajnu kako da svoj mozak dovedete do savršenstva. Nikola Tesla najpoznatiji je po doprinosu u osmišljavanju električnog sistema naizmjenične struje, ali i po brojnim drugim izumima. Tokom svog života konstantno je radio na nekim projektima i sam ih realizirao do kraja. Međutim, kako je postigao sve to?

Osim poznate taktike koju je koristio i spavao samo 2 sata dnevno, Tesla je otkrio još par malenih trikova uz pomoć kojih će vaš mozak raditi "punom parom".

1) Dobro razmislite prije nego nešto uradite-
Tesla je često govorio kako zamišlja svoje strojeve, ali rijetko pravi nacrte prije samog početka rada. Naime, ovaj proces vizuelnog zamišljanja pojedinih stvari nije svojstven svima, jer je jako teško na osnovu ideje zamišljati gotovo proizvod. Međutim, sve što je potrebno jeste da se opustite i dobro razmislite o cijelom problemu. 

2) Šetnja uvijek pomaže
Svima je poznato da odlazak u šetnju ima svoje prednosti kada je kreativnost u pitanju. Tesla je također dijelio ovo mišljenje, pa su njegove šetnje vremenom postale dio opsesivno kompulzivnog poremećaja. Međutim, treba napomenuti da je većina njegovih ideja nastala upravo tokom njegovih opuštajućih šetnji. Čak je i ideju o naizmjeničnoj struji dobio za vrijeme šetnje parkom sa najboljim drugom.

banner-research-new-idea-award

3) Radite na problemima sami-
Tokom stvaranja novih ideja i tokom dubokih razmišljanja, najbolja solucija jeste osamiti se. Čak je za ovu taktiku Tesla dao i jednu svoju čuvenu tezu: 

"Um je najoštriji i koncentriraniji u osami i neprekidanoj samoći. Za razmišljanje nije neophodan bilo kakav veliki laboratorij. Originalnost pristiže iz osame oslobođene utjecaja koja nam ošteti kreativni um. Budite sami, to je tajna izumitelja, budite sami tada se ideje rađaju."

Ne propustite