Thaci od albanskog predsjednika zatražio državljanstvo za građane Kosova

Region
Thaci od albanskog predsjednika zatražio državljanstvo za građane Kosova
.

Kosovski predsjednik Hashim Thaci zatražio je od albanskog predsjednika Ilira Mete da Albanija omogući stanovnicima Kosova dobivanje državljanstva te zemlje, javila je u srijedu iz Prištine Radio-televizija Srbije (RTS).

 

"Zatražio sam od Mete da, na temelju Ustava, građani dobiju državljanstvo (Albanije), jer je Europa pokazala nepravdu prema Kosovarima. Albanija je jedina nada", citirala je RTS Thacijevu izjavu na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s albanskim predsjednikom, koji boravi u posjetu Prištini.

Thaci je, kako navodi RTS, "u kontekstu ovog zahtjeva još jednom uputio kritike Europskoj uniji zbog uvjetovanja vizne liberalizacije za žitelje Kosova".

U zajedničkoj izjavi Thaci i Meta naveli su kako se zalažu za "nastavljanje završne faze dijaloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, pozivajući na obnovljeno angažiranje EU i uz izravno sudjelovanje SAD-a". Cilj je da Srbija "konačno prizna Kosovo kao suverenu i neovisnu državu", što je ocjenjeno kao "proces koji će imati pozitivan učinak za cijelu regiju".

Thachi i Meta zalažu se i za "simetrično ubrzavanje procesa integracija svih zemalja u regiji" koje žele članstvo u EU i NATO, ocjenjujući da su to "i dalje uglavnom politički procesi, s izuzetnim utjecajem na okončanje mirovnih sporazuma u regiji".

Cilj je, kako se navodi u izjavi, sastavljanje strateškog dokumenta o potpunom učlanjenju Kosova u EU i NATO, brža liberalizacija viza između EU i Kosova te angažiranje Prištine da sporazumno riješi pitanje demarkacije granične linije s Crnom Gorom.

Službeni Beograd se još nije očitovao u povodu Thacijevog zahtjeva Tirani da omogući stjecanje albanskog državljanstva građanima Kosova.

Ne propustite