GS - Ne treba ponavljati koliko je glupo u 21. stoljeću biti narod a ne biti građanin

Bosna i Hercegovina
GS - Ne treba ponavljati koliko je glupo u 21. stoljeću biti narod a ne biti građanin
.

Građanski savez (GS) ističe u saopćenju da kad god Stranci demokratske akcije (SDA) i njenim ministrima ponestane ideja o tome kako u toliko podijeljenoj zemlji učiniti još jedan korak dalje od pojmova: integracija, dijalog, suočavanje s prošlošću (ali i s problemima iz svakodnevog života građana BiH), posegne se za jezikom, instrumentom kojim nacionalističke 'elite' manipuliraju više od dvadeset godina.

 

U lingvistici, nauci koji niko ne poziva za okvir i temelj kada je riječ (u ovom slučaju) o nazivu jezika, ne postoji nikakav problem, odnosno ne postoje tri, četiri ili više jezika.

U njihovoj svijesti postoji i to još od početka devedesetih, kada su uvjerili mnoge da bez naziva jezika ne postoje kao narod, odnosno nemaju nikakav identitet u kolektivnom smislu, ističe GS.

Naziv jezika nekom Austrijancu ili Švicarcu uopće nije problem zato što ne govori austrijskim ili švicarskim jezikom, već njemačkim. I taj naziv ga ništa manje ne čini Austrijancem, već normalnim i modernim građaninom njegove države, pa i Evropske unije.

- Ne treba ponavljati koliko je glupo u 21. stoljeću biti narod a ne biti građanin, osjećati se slobodnim, biti građanin svijeta, a ne geta, koji su kreirali nacionalisti po mjeri vlastite inteligencije i kompetencije.

Iste te kompetencije pokazuje i ministar obrazovanja Kantona Sarajevo u instrukciji, (koju je odaslao 'zahvaljujući' reagiranju jednog roditelja, iako bi s više inteligencije i sam ministar shvatio da mu za takvu preporuku treba mišljenje većine roditelja), u kojoj se traži da se roditelji djece izjasne na kojem jeziku žele da im dijete pohađa nastavu.

Ministar u svojim izjavama kaže da nije predividio situaciju u kojoj bi neko od roditelja mogao inzistirati na tome da mu dijete pohađa nastavu na srpskom ili hrvatskom jeziku. Ministru obrazovanja KS nije palo na pamet da predloži da se radi na tome da se iznađe prijelazno rješenje oko naziva maternjeg jezika, što je već predlagano od pojedinih stručnjaka, koje bi bilo prihvatljivo za sve dok god nismo u stanju probleme ideološke prirode racionalno promatrati i rješavati - citat je iz saopćenja.

Prema daljnjim navodima iz saopćenja, GS smatra da je važno saznati zašto se ministar i premijer Kantona Sarajevo nisu upitali koliko su roditelji zadovoljni činjenicom da im djeca nisu u stanju oprati ruke tekućom vodom većinu dana?

Pomisli li ministar ili bilo ko iz Vlade kako izgleda u vrtiću, školi, fakultetu većina dana bez vode, ističe GS.

Ne propustite