Ministar Crnadak u Vatikanu razgovarao s papom Franjom

Bosna i Hercegovina
Ministar Crnadak u Vatikanu razgovarao s papom Franjom
.

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak danas je boravio u službenoj posjeti Vatikanu.

 

Crnadak se u sklopu posjete Svetoj Stolici sastao s papom Franjom.

U nastavku posjete sastao se i sa sekretarom Vatikana za odnose sa državama, nadbiskupom Polom Ričardom Galagerom.

Tokom razgovora između ministra Crnatka i nadbiskupa Galagera istaknuto je da su bilateralni odnosi dvije zemlje izuzetno dobri te da je potrebno da se nastavi intenzivna saradnja i razmjena posjeta na visokom nivou.

Ministar je naglasio da je strateški cilj Bosne i Hercegovine članstvo u Evropskoj uniji te je pozvao Svetu Stolicu da svojim uticajem podrži put BiH ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Crnadak je dodao da je u Bosni i Hercegovini potrebno da se nastavi s procesom pomirenja i ekonomsko-socijalnih reformi što bi kao rezultat imalo ekonomski napredak BiH u narednom periodu.

Sekretar Galager je izrazio podršku Bosni i Hercegovini na putu evrointegracija te je dodao da će Vatikan i dalje podržavati procese reformi koje bi trebalo da dovedu do napretka BiH i boljeg života njenih građana.

Tokom posjete dogovoreno je da sekretar Vatikana za odnose sa državama posjeti Bosnu i Hercegovinu u prvoj polovini 2018. godine.

U sklopu ove posjete ministar Crnadak se sastao i s državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom, saopćeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću MVP BiH. 

 

(Fena)

Ne propustite