TUŽNA SUDBINA GLUMAČKE LEGENDE: Jaukala sam beogradskim ulicama, htjela sam da se ubijem zbog dugova!

Show
TUŽNA SUDBINA GLUMAČKE LEGENDE: Jaukala sam beogradskim ulicama, htjela sam da se ubijem zbog dugova!
.

Iako je napunila 88 godina, najveća glumačka legenda Mira Banjca i dalje radi. 

Život je nije mazio, ali Mira, nikad nije odustala, uvijek je kroz život koračala uzdignute glave. 

Kao dijete odrasla je u toku rata i užasa. 

“Ja, u stvari, uopšte i nisam bila dijete. Bila sam, eto, neko biće. Odrasla sam u toku strašnog rata i užasa. Drugo, živjela sam kod babe. Moj otac je bio Amerikanac. Doveli su ga ovde kad je imao dvadeset i neku godinu. Nije ni znao srpski, oženili su ga mojom majkom koja je bila lijepa djevojka”,- rekla u jednom intervju Mira Banjac, onda je nastavila da su njeni roditelji živjeli četiri godine zajedno, onda se otac vratio u Ameriku, s obećanjem da će poslati papire za nju i malu Miru. Želio da i one dođu. Obećanje je ispunio ali desilo nešto što će dugo pamtiti.

“Moji ujaci nisu dali. I tako, mi ne odosmo. Onda je majka otišla u Beograd, gde se zaposlila. Primaće se rat, zatvoriše se granice između Srbije i Hrvatske, ona osta u Beogradu, ja u Erdeviku, gdje sam i rođena, kod babe i tetke po ocu, koja je takođe došla iz Amerike i slabo govorila srpski. Te dve žene su se strahovito svađale, a ja sam živjela u tome i u čežnji za majkom. Zbog njih dve, bake i tetke, nikada nisam naučila engleski”, ispričala je Mira Banjac.

Kada je diplomirala udala se odmah i to za svoju prvu veliku ljubav Andreju Jovanović. Upoznali su se na studiju glume. Mira je već 24. postala majka i rodila sina Branislava. Rano je ostala sama i nije imala puno vremena da posveti sinu.

Mira Banjac je u jednom kriznom momentu razmišljala da sebi oduzme život. Nije imala para, a dugovala je dosta novca.

“Jaukala sam beogradskim ulicama, bila sam na ivici da se ubijem. Morala sam da pozajmljujem novac. Prvo sam naišla na zelenaše, koji su uzimali po tri puta više i to je bio rašomon. Jednog dana sam otišla u hotel ‘Metropol’, naručila kafu, sela da napišem pismo i htela da se bacim dole”, rekla je Mira Banjac.

“U jednom trenutku pozvao me je Stipe Delić. Kaže hoće da radim veliku glavnu ulogu. Bila je to čuvena Marija, iz logora, zbog koje su me šišali do glave. Ugovor je bio milionski. Potpišem i vratim sve dugove. To je bio moj mrak, ali i pročišćenje. Pola dinara više u životu nisam pozajmila! Da umirem – ne bih”, rekla je Mira Banjac u jednom intervjuu.

Ne propustite