Indijski dizajneri napravili klima uređaj koji radi bez električne energije

Zanimljivosti
Indijski dizajneri napravili klima uređaj koji radi bez električne energije
.

Klima uređaji mogu doprinijeti globalnom zagrijavanju, ali u nekim zemljama, poput Indije, oni su jednostavno neophodni tokom ljetnih vrućina.

Stoga je dizajnerska kompanija Ant Studio, sa sjedištem u New Delhiju, uspjela izgraditi strukturu koja rashlađuje vazduh bez korištenja električne energije.
Pored toga što odlično radi, struktura Ant Studia izgleda kao moderna umjetnička instalacija.
Prilikom izrade ove jedinstvene strukture za rashlađivanje, Ant Studio je sarađivao i sa Deki Electronics, kompanijom koja je također smještena u glavnom gradu Indije. Struktura je izgrađena od stotina glinenih cijevi koje stvaraju košnicu unutar kružnog metalnog okvira.
klima-3
Kada se kompletna košnica napuni vodom, glinene cijevi apsorbuju vodu i ispuštaju hladan zrak dok kroz njih prolazi topao zrak. Ova struktura je jako ekonomična zbog niske cijene i velike dostupnosti gline širom Indije. Također, nije nezdrava za okolinu poput ostalih elektronskih klima uređaja.
“Kao arhitekta, želio sam pronaći rješenje koje je ekološki prihvatljivo te umjetnički nastrojeno, a pri tome da razvija i tradicionalne zanate”, rekao je Monish Siripurap, osnivač Ant Studia.

Ne propustite