Čović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Kraljevine Holandije

Aktuelno
Čović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Kraljevine Holandije
.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine  Dragan Čović primio je  akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Kraljevine Holandije u BiH Reinouta Caspara Vosa.

Prilikom svečane ceremonije predaje akreditivnih pisama, sagovornici su izrazili zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Kraljevine Holandije, koji su prijateljski i bez otvorenih pitanja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH  je ambasadora Caspara Vosa informisao o aktuelnom političkom i ekonomskom stanju u našoj državi, te o procesu reformi koje se vode u BiH.  Čović je naglasio da je članstvo u EU najvažniji vanjskopolitički cilj BiH, te da perspektiva članstva u EU nastavlja biti pokretačka snaga za pozitivne demokratske, političke, ekonomske i društvene promjene u našoj zemlji.

Evropski put nema alternativu, istakao je predsjedavajući Čović. Ambasador Reinout Caspar Vos je izrazio spremnost Holandije da pomogne BiH u reformskom procesu, kao i u procesu preuzimanja obaveza ka članstvu u EU.

Sagovornici su također zaključili da su ekonomski odnosi dvije zemlje dobri, ali da postoji prostor za unapređenje saradnje na ekonomskom planu, koji se može podići na viši nivo. Značajnu sponu u odnosima BiH i Kraljevine Holandije predstavlja bosanskohercegovačka dijaspora, koja je dobro integrisana u holandsko društvo, prenosi Fena.

Na kraju susreta, predsjedavajući  Čović je zaželio uspjeh novoimenovanom ambasadoru Kraljevine Holandije, te izrazio podršku izvršavanju njegove misije u BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ne propustite