Tuža godišnjica tragično stradalih studentica SELME AGIĆ I EDITE MALKOČ

Aktuelno
Tuža godišnjica tragično stradalih studentica SELME AGIĆ I EDITE MALKOČ
.

Ispred Zemaljskog muzeja održava se mirni skup povodom godišnjice stradanja studentica Filozofskog fakulteta u Sarajevu Edite Malkoč i Selme Agić koje je 10. oktobra 2016. godine automobilom usmrtio Sanjin Sefić.

Cvijeće na mjesto stradanja položili očevi stradalih studentica Enes Malkoč i Amir Agić, rektor UNSA Rifat Škrijelj, Salih Fočo, dekan Filozofskog fakulteta i brojne kolege članovi porodica i građani.
 

- Iza nas je tužna godina otkako nema Selme i Edite. Nema njihove radosti životu i ljepote studiranja, naljepšeg mladalačkog doba. Nema njihove vedrine i osmijeha koje su dijelile sa kolegama iz generacije psihologije 2016/2017. Roditelji Selme i Edite nisu osjetili radost njihovih ocjena, uspomena sa studija, priča o druženjima, radostima i teškim trenucima boravka u novoj sredini i za vrijeme studija. Život Edite i Selme je prekinut nasilno, nemarom neodgovornog čovjeka. Ako postoji neka iskra utjehe za njihove roditelje onda se ona ogleda u činjenici da su svoju solidarnost i bunt iskazali u velikom broju studenti, građani i profesori. Ovo mjesto je postalo simbol ne stradanja, već simbol mladosti i njihovog revolta protiv neodgovornih pojedinaca i neefikasne vlasti, rekao je, između ostalog, dekan Filozofskog fakulteta Salih Fočo.
 

Otac Selme Agić je istakao da nema kazne koja bi vratila njegovu kćerku i Editu. Sefić, prema negovim riječima, može dobiti maksimnalno 17 godina robije.

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu u toku je postupak protiv Sanjina Sefića, njegove sestre Sare Sefić, te još nekoliko pomagača koji su Sefiću pomogli nakon nesreće.

Sefić je velikom brzinom prošao na crveno svjetlo i na pješačkom prijelazu u ulici Zmaja od Bosne je udario studentice. Jedna je na mjestu ostala mrtva, dok je druga preminula u bolnici.
 

Sefić je u noći 10. na 11. oktobar nakon nesreće isplanirao bijeg te je u ranim jutarnjim satima preko GP Uvac pobjegao u Srbiju gdje je vrlo brzo uhapšen u Novom Sadu. U ekstradicijskom pritvoru bio je do 9. januara kada je predat bh. pravosuđu.

Sefić je granicu prešao zbog propusta MUP KS koji nije na vrijeme javio Graničnoj policiji BiH da obrate pažnju. Pritom je također tadašnji komesar Vahid Ćosić imao mogućnost da dobije pomoć Obavještajno-sigurnosne agencije kako bi locirali Sefića. No, on to nije uradio. Ubrzo nakon toga Ćosić je smijenjen sa mjesta komesara.

Okupljeni se pitaju šta se od tada do danas promijenilo. Još uvijek na sarajevskim cestama jure trkači, prolaze kroz crveno, krše propise.

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu u toku je postupak protiv Sanjina Sefića, njegove sestre Sare Sefić, te još nekoliko pomagača koji su Sefiću pomogli nakon nesreće.

Ne propustite