FRANCUSKA: Pronađena slika nage Mona Lize

Zanimljivosti
FRANCUSKA: Pronađena slika nage Mona Lize
.

Eksperti iz Luvra u Parizu, ispituju sliku (skicu) nage Mona Lize koja se više od 150 godina nalazi u okviru jedne kolekcije.Crtež je urađen ugljenom i vjeruje se da pripada radu slavnog Leonarda Da Vinčija.

 

Portret nage Mona Lize , poznat je pod imenom Mona Vana, ranije je pripisivan studiju Leonarda da Vinčija, ali stručnjaci su sada pronašli dovoljno dokaza pa veruju da je italijanski umjetnik Leonardo radio i na skici i na slici. Poslije obavljenih testova u Luvru, kuratori kao i historičari vjeruju da je na skici "bar djelimično" radio Leonardo da Vinči. Od 1862. godine ona se nalazi u kolekciji renesansne umjetnosti u muzeju Konde u zamku Šantili, sjeverno od Pariza.

Nakon mjesec dana testova, kustosi i historičari vjeruju da je skica barem djelimično djelo Leonarda Da Vinčija. "Crtež ima kvalitet u načinu na koji se lice i ruke pružaju što je zaista izvanredno. To nije blijeda kopija. Ruke i tijelo na slici Mona Vane bile su gotovo identične onima na Mona Lizi ", rekao je kustos Metije Delik

 Dodao je također: "Gledamo u nešto što je radio paralelno s Mona Lizom na kraju svog života. To je gotovo sigurno pripremni rad za ulje na platnu." Francuski stručnjak je ubijeđen da je skica služila Leonardu kao priprema za uljanu sliku.

lisa

Leonardo da Vinči (1452–1519) bio je jedan od najvećih slikara italijanske renesanse, a njegova slika Mona Liza u ulju (takođe poznata i kao Đakonda) važi za jedan od najprepoznatljivijih umjetničkih radova u istoriji slikarstva. Stručnjaci vjeruju da je portret svoje supruge, Lise Đerardini, naručio trgovac tkaninama i firentinski zvaničnik Frančesko del Đakondo. Konzervacionista Luvra Bruno Motin potvrdio je da je utvrđeno da skica potiče iz Leonardovog vremena, sa početka 16. vijeka, i da je "izuzetno dobrog kvaliteta".

Ne propustite