Zbog ovog sastojka PIVO popravlja raspoloženje

Zanimljivosti
Zbog ovog sastojka PIVO popravlja raspoloženje
.

Poznat vam je lijep i ugodan osjećaj kada neki od vas u popiju kriglu piva? Pivo opušta, ali ne samo zbog alkohola, već zbog još jednog sastojka zvanog "hordein", koji aktivira centar za nagrađivanje u našem mozgu na sličan način poput dopamina.

Studija njemačkih naučnika pokazala je da upravo sastojak "hordein" iz piva može biti odgovoran za podizanje raspoloženja na način da aktivira ključni dopaminski receptor. Oni tvrde da hordein na mozak djeluje na sličan način kao hormon sreće, te da i hordenin i domapin stimulišu takozvani dopaminski receptor D2 u mozgu.

Potrebno je još otkriti može li količina hordeina sadržana u pivu proizvesti osjetan učinak na centar za nagrađivanje. Dosadašnji rezultati upućuju na to da bi hordein mogao uveliko pridonijeti poboljšanju raspoloženja osobe koja konzumira pivo.

Za osjećaj opuštenosti i dobre volje odgovorni su kombinacija alkohola i hordeina, smatra naučnica Monika Pišecrider, jedna od autorki istraživanja. Podsjeća i da sličan efekat na mozak kao hordein ima salsolinol, sastojak čokolade. ''Iznenadilo nas je da supstanca u pivu može da aktivira dopamin D2 receptor, posebno zato što nismo posebno pratili hranjive stimulante,'' dodala je ona.

beer-smile

Naučnici sada nastoje da ustanove koliko je hordeina u pivu i koliko ga stiže u mozak. Tako još uvijek nije poznato je li nivo hordeina u pivu dovoljan da izazove ovaj efekat. Zasad se samo zna da supstancija sama po sebi ima određenu ulogu. Autorka istraživanja Pischetsrieder (Pišecrider), kaže da na dobru volju pojedinca ne utiče samo jedan sastojak hrane ili pića, već je uglavnom riječ o kombinaciji. Na primjer, kada je reč o grickalicama, poput čipsa, okidači dobre volje su masnoće i ugljikohidrati..

Ipak, naučnici upozoravaju da alkohol ima i suprotno, depresivno djelovanje te može da poremeti misli, ravnotežu, čak i mentalno zdravlje. Te višak alkohola može biti izuzetno štetan.

Ne propustite