TECH

MODERNE SAHRANE-Iznajmite robota umjesto sveštenika

Objavljeno:10.10.2017 - 12:18
A A A Times Arial

Jedna japanska firma dodijelila je robotu „Pepper“ (SoftBank) novu ulogu- ulogu budističkog sveštenika za vođenje sahrane.

Na sajmu pogrebne industrije "Life Ending Industry Expo" u Tokiju bio je izložen robot koji je pjevao sutre kompjuterizovanim glasom dok je udarao u bubanj. Firma Nissei Eco napravila je softver za pogrebe za "Peppera", robota kojega je predstavio SoftBank Group Corp. 2014.

 „Japansko stanovništvo je svake godine sve starije i mnogi budistički sveštenici primaju manje finansijske podrške od svojih zajednica tako da su neki od njih prisiljeni potražiti dodatne poslove“, izjavio je Michio Inamura, savjetnik firme Nissei.

Robot za sahrane mogao bi "uskočiti" kada sveštenik nije dostupan, smatra on. Osim toga, iznajmljivanje ovog robota košta manje od 380€ po sprovodu, u poređenju sa  1.800€ koliko košta sveštenik na pogrebu.

Za sada robot za pogrebe još nije dobio ponudu za posao.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!