PROGLAŠENO VANDREDNO STANJE: Požari gutaju sve pred sobom, hiljade kuća evakuisano (FOTO)

Svijet
PROGLAŠENO VANDREDNO STANJE: Požari gutaju sve pred sobom, hiljade kuća evakuisano (FOTO)
.

 Za sada nema podataka da je iko povrijeđen ili da je stradao..

Guverner Kalifornije Džeri Braun proglasio je danas vanredno stanje u okruzima Napa, Sonoma i Juba, zbog požara koji prijete hiljadama kuća i zbog kojih je hiljade građana prisiljeno da se evakuiše.

1

Kako je rekao šef vatrogasne službe okruga Napa, 50 objekata je uništeno, ali za sada nema podataka da je iko povrijeđen ili da je stradao, prenosi AP.

On je rekao da je vatra spržila više od 68 kvadratnih metara površine.

Stanovnici okruga Napa i Sonoma rekli su da ih je užasnuo poziv usred noći da se evakuišu zbog vatrene stihije.


Obavezna evakuacija je naložena nakon izbijanja požara u nedelju uvečer, a jak vetar čini požar nepredvidivim.

tan2017-10-9184121030-830x0

 

BONUS ČLANAK: NATO pokreno crnomorske snage

NATO je u ponedjeljak u Rumuniji pokrenuo nove multinacionalne snage kako bi se suprotstavile Rusiji duž njegovih istočnih oboda i kako bi kontrolirale rastuće rusko vojno prisisustvo u Crnom moru nakon ruske aneksije Krima u 2014.

Snage će prvobitno biti okupljene oko rumunske brigade od 4.000 vojnika, podržane vojnicima iz devet ostalih NATO članica, i uz dodatnih 900 američkih vojnika koji su već na terenu. Planovi uključuju dodatne zračne i morske snage kako bi ojačale kapacitete snaga. 

- Naš cilj nije rat - poručio je predsjednik Rumunije Klaus Iohannis na parlamentarnoj skupštini NATO-a na kojoj se okupljaju poslanici alijnse i koja se ove godine sastaje u Bukureštu.

Mi nismo prijetnja za Rusiju. Potreban nam je, međutim, dijalog sa snažnih pozicija odbrane i odvraćanja, kazao je on prije nego što je otputovao u Krajovu u jugoistočnoj Rumuniji.

U bazi, dok su nastupali vojni orkestri, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg stajao je pored Iohannisa, obraćajuću se vojnicima i obilazeći vozila i naoružanje.

- Šaljemo veoma jasnu poruku: NATO je ovdje, NATO je snažan i NATO je jedinstven - poručio je Stoltenberg okupljenim rumunskim, španskim i portugalskim vojnicima.

Rusija optužuje NATO da pokušava da je okruži i da prijeti stabilnosti istočne Evrope, što NATO negira. Duž Crnog mora, RumUnija, Bugarska i Turska su članice NATO-a, dok se Ukrajina i Gruzija nastoje pridružiti alijansi.

Pored Rumunije, Poljska daje najviše vojnika crnomorskim snagama. Bugarska, Italija i Portugal obučavat će se redovno u snagama u Krajovi, a očekuje se da i Njemačka da svoje trupe.

Pored već postojećih NATO-ovih crnomorskih patrola, mornaričko prisustvo uključivat će i dodatne savezničke posjete rumunskim i bugarskim lukama, kao i obuku i vježbe.

Britanija šalje borbene avione u Rumuniju. Kanada već pomaže u rumunskom zračnom prostoru, a italijanski avioni pomažu u patroliranju iznad  Bugarske, prenosi Reuters. 

Ne propustite