Rajoy: Proglašenje neazvisnosti Katalonije neće imati nikakvog efekta

Svijet
Rajoy: Proglašenje neazvisnosti Katalonije neće imati nikakvog efekta
Bilo kakva deklaracija nezavisnosti Katalonije neće imati nikakvog efekta, izjavio je premijer Španije Mariano Rajoy, prenosi BBC. On nije isključio mogućnost da suspendira i autonomiju koju ima ovaj region.

Bilo kakva deklaracija nezavisnosti Katalonije neće imati nikakvog efekta, izjavio je  premijer Španije Mariano Rajoy, prenosi BBC. On nije isključio mogućnost da suspendira i autonomiju koju ima ovaj region.

U intervjuu za El Pais Rajoy je odbacio stranu medijaciju za riješavanje krize. Hiljade Španaca je ranije izašlo na demonstracije pozivajući na jedinstvo države i reagirajući tako na referendum koji je prošle sedmice održan u Kataloniji. Unatoč sudskoj zabrani i akcijama policije referendum je održan, a na njemu je glasalo oko 43 posto birača, a od njih 90 posto podržalo nezavisnost.

- Vlada će osigurati da bilo kakvo proglašenje nezavisnosti ne vodi ničemu – rekao je Rajoy. Na pitanje da li će iskoristiti ustavnu mogućnost da ukine autonomiju, rekao je da niti jedna mogućnost u skladu sa zakonom nije isključena.

Dodao je da će zadržati pojačano prisustvo policije dok se kriza ne okonča.

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont je najavio da će se u utorak obratiti javnosti, a ustavni sud je ranije suspendovao najavljenu sjednicu parlamenta Katalonije koja je bila planirana u ponedeljak. Očekivalo se da će parlament proglasiti nezavisnost.

Ne propustite