Ponovno nestašica peleta u BiH a cijene idu i do 520 KM po toni

Aktuelno
Ponovno nestašica peleta u BiH a cijene idu i do 520 KM po toni
.

Energent koji je poznat kao najmanji zagađivač okoliša, ukoliko je u potpunosti napravljen od drvenih ostataka, sve je atraktivniji u svijetu.

U danima kad je zvanična grijna sezona skoro počela povećala se potražnja za peletom, oblikovanim štapićima proizvedenim od biomase. Kako je rasla potražnja, tako je narasla cijena peleta. Cijena peleta koja je nekada bila 250 KM, a sad je narasla i do 520 KM za tonu. Prodavači peleta rast cijena opravdavaju nestašicom na tržištu, no činjenica je da peleta na tržištu ima. 

Istraživali smo cijene po oglasima:

pelet1

 

Kad se preračuna za tu cijenu svako se može grijati na struju i neće ni blizu biti tolika brojka.Visoka cijena peleta, mnoge je natjerala da se vrate na grijanje na drva. Jedan stanovnik Ključa kaže:'Ubacio sam peć i sad se grijem na drva". Drugi kaže:"Sreća pa nisam ubacio peć na pelet a imao sam puno preporuka". Prvo peleta nema, pa ima, ali za puno veću cijenu.

Cijenu osim potražnje i poskupljenja sirovine diktira i kvaliteta, a firme koje se bave samo prodajom peleta ističu da njegova kvaliteta nikada nije bilo lošija. 
Pelet je među bh. građanima u posljednjih nekoliko godina postao sve popularniji jer u potpunosti zadovoljava visoko ekološke standarde i ne ugrožava okolinu i prirodu, pod uvjetom da je napravljen mljevenjem, sušenjem i prešanjem materijala biološkog porijekla. Osim toga, proizvođači peleta ističu da iskorištenost energije kod peleta iznosi preko 90 posto te da kilogram peleta može proizvesti oko pet kilovat sati toplotne energije. Međutim, upitno je koliko će korisnici razmišljati o zagađenju i iskorištenosti energije ukoliko se praksa poskupljenja i problemi s nabavkom nastave.

Pročitajte još:

Prednosti grijanja na peći na pelete

Peleti su lako dostupni.

Blizina proizvodnje peleta povećava pozitivni ekološki utjecaj radi kraćeg transporta. Kada kupujete pelete za ogrjev, kupujte ono lokalno proizvedeno. Pelete možete kupiti u mnogim specijaliziranim prodavaonicama za dom i okućnicu. 

Relativno čisto gore
Drvene pelete mnogo čistije gore nego obično drvo i ugljen. Gorenje peleta je potpomognuto s ventilatorom koji dovodi stalan zrak do peći. Kada pokrećete peći na pelete ili peći za centralno na pelete, električni oganj zagrijava pelete i tada započinje sagorijevanje. Stvara se malo plina ali kada se grijanje pokrene, dima više nema. Ukoliko imate peć za centralno na pelete u podrumu, bitno je da se ne stvara plin i dim koji ne vidite odmah.
Rijetko loženje
Peći na pelete imaju integrirane posude koje se mogu napuniti svakih nekoliko dana, dok većina ima posude koje drže pelete za nekoliko mjeseci loženja. Ako se radi o peći za centralno na pelete, posuda kao i potrebna količina peleta je veća. Ako je peć na pelete vaš jedini sistem grijanja u stanu, ovisno o veličini prostora i željenoj temperaturi ćete i ložiti.

Nedostaci grijanja na peći na pelete

Buka
Peći na pelete su bučne. One na sebi obično imaju dva ventilatora koji su glasni i dosta iritantni. Drugačije se čuju od pucketanja drveta u peći na drva. Kotlovi za peći za centralno na pelete također su glasni, no oni se ipak najčešće nalaze u podrumu pa ne čine takav problem.
Nužnost električne energije
Kada u vašem stanu ili kući nestane struje, peć na pelete ne može raditi. Kao što je u stanu uobičajeno, možete koristiti generator za pokretanje ventilatora kako bi se grijanje nastavilo. No kada nestane struje, nestane i grijanja. 
Komfor
Peći na pelete ne isijavaju toplinsko zračenje. Makar mnoge peći izgledaju kao kamini, one zapravo ne propuštaju toplinu u svojoj blizini. One isporučuju svu toplinu preko ventilatora i to ne daje isti dojam kao kamini na drva.
Komplicirano održavanje
Za razliku od peći na drva, peći na pelete imaju mnogo dijelova koji se mogu potrošiti ali i zahtijevaju stalno održavanje. Većina proizvođača peći na pelete preporučuje servisiranje svake godine što povećava troškove posjedovanja takve vrste grijanja.
Ne možete sami napraviti pelete
Za razliku od peći na drva, čije gorivo možete pronaći u svom dvorištu, s peletima nije tako. Tvornice peleta koriste preše za preradu vlakana drveta kroz kalupe za stvaranja peleta. Što bi značilo da sami ne možete napraviti pelete gorivo potrebno za grijanje.
 

Ne propustite