Budite spremni! EVO ŠTA TREBATE ZNATI O REPREZENTACIJI BELGIJE UOČI MEČA PROTIV BIH

Sport
Budite spremni! EVO ŠTA TREBATE ZNATI O REPREZENTACIJI BELGIJE UOČI MEČA PROTIV BIH
.

Reprezentativci Belgije mahom igraju u engleskim klubovima i ubrajaju se među najbolje na svijetu na svojim pozicijama.

Nogometna reprezentacija Belgije na vrhuncu svoje moći bila je osamdesetih godina prošlog vijeka. Tada je generacija Erica Geretsa 1980. godine igrala finale Evropskog prvenstva koje su izgubili od zapadne Njemačke, dok je generacija Enzoa Scifoa 1986. godine zauzela 4. mjesto na prvenstvu Evrope.

Od tada su Belgijanci odigrali nekoliko epizodnih uloga na velikim takmičenjima. Između 2002. i 2014., dakle punih 12 godina, nisu odigrali niti jedno veliko takmičenje, ali daleko od toga da su Belgijanci digli ruke od nogometa. Napravljeno je još više terena, registrirani deseci novih klubova i, prema uzoru na komšije Holanđane, sve belgijske reprezentacije, od pjetlića do seniora, počele su igrati u formaciji 4-3-3.

Takav način rada omogućio je nogometašima da se veoma lako prilagode po dolasku u A-tim, a Belgija se od prosječne evropske reprezentacije, koju je i Bosna i Hercegovina pobjeđivala s lakoćom, pretvorila u nogometnu velesilu.

Ne tako davno, u kvalifikacijskom ciklusu 2010. godine, Belgija je u kvalifikacijama gubila od Ermenije i Estonije. Godinu kasnije, poraženi su od Finske, a u Bakuu su odigrali neriješeno protiv Azerbejdžana.

Ovi rezultati zvuče nestvarno, a od te 2012. godine krenuo je i procvat belgijske reprezentacije.

Ostvaren je plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine, gdje su u četvrtfinalu zaustavljeni od Argentine, a na EURU u Francuskoj prošle godine, u istoj fazi takmičenja, pobijedio ih je Vels.

Na posljednjih 17 zvaničnih utakmica koje su se igrale za bodove, Belgija ima 14 pobjeda, 1 remi i tek 2 poraza. Pored spomenutog poraza protiv Velsa, izgubili su od Italije na EURU u grupnoj fazi.

Reprezentativci Belgije mahom igraju u engleskim klubovima i ubrajaju se među najbolje na svijetu na svojim pozicijama.

U Premiershipu su Courtois, Alderweireld, Vertonghen, Fellaini, Hazard, De Bruyne, Lukaku, Batshuayi. Svi redom članovi su pet najjačih engleskih klubova.

Meunier igra fantastično u PSG-u, 'Napolijev' Mertens jedan je od najboljih igrača Serie A, Carrasco je nezamjenjiv u Simeoneovom 'Atleticu' - pravi mali 'dream team'.

Nemojte zaboraviti ni povrijeđenog Kompanyja, zatim Radju Nainggolana koji nije u timu zbog sukoba sa selektorom, te Axela Vicela, koji je u najboljim igračkim godinama, ali je umjesto igranja u Evropi izabrao kineski novac.

Dvadesetogodišnji Youri Tielemans, koji je član 'Monaca', spada u najveće talente evropskog nogometa, a tu su još i Christian Benteke, Kevin Mirallas i Divock Origi.

Belgija je reprezentacija koja, uz Francusku, ima najveću širinu u igračkom kadru u cijeloj Evropi i definitivno nema slabog mjesta u timu. U prilog im ide i činjenica da, osim Kompanyja i Vermaelena, nemaju igrača starijeg od 30 godina i u ovakvom sastavu bez problema mogu odigrati naredna tri velika takmičenja.

Protiv Bosne i Hercegovine, Belgiju očekujemo u najjačem sastavu, bez obzira na to što su već osigurali plasman na Mundijal. Nedostajat će jedino Romelu Lukaku u napadu, koji nije dovoljno spreman.

Na golu će biti Tibo Courtois, a u odbrani najbolja četvorka: Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen. Dva centralna vezna trebali bi biti igrači 'Manchestera', Fellaini i De Bruyne. Fellaini ima lakšu povredu i moguće je da on ipak ne bude spreman za utakmicu i upravo će na toj poziciji nedostajati Nainggolan koji nije u ljubavi s Martinezom. Ispred njih su tri fantastična driblera, Hazard, Mertens i Carrasco, dok bi Lukakua trebao zamijeniti napadač 'Chelsea' Batshuayia.

Zaista impresivan sastav koji će, prema najavama, ići na pobjedu, jer žele što više popraviti FIFA-in ranking, prema kojem su trenutno peta reprezentacija svijeta.

Reprentaciju Bosne i Hercegovine očekujemo u formaciji bez dva klasična napadača, što bi značilo da će se Ibišević preseliti na klupu. U odbrani će sigurno igrati Vranješ, Šunjić i Kolašinac, a u zavisnosti od toga koju poziciju će igrati Vranješ, u ekipi će biti Mateo Sušić ili Cocalić na desnom beku te Đumić na poziciji stopera. Najisturenija će biti trojka: Višća, Lulić, Džeko, a najveća enigma svakako je vezni red. Očekuju se tri klasična vezna igrača, a za ta tri mjesta u konkurenciji je pet igrača: Cimirot, Jajalo, Bešić, Medunjanin i Salihović.

 

Ne propustite