Počeo se provoditi kontroverzni zakon o zabrani nošenja burki: EVO KAKO FUNKCIONIRA

Svijet
Počeo se provoditi kontroverzni zakon o zabrani nošenja burki: EVO KAKO FUNKCIONIRA
.

U Austriji je početkom mjeseca stupio na snagu Zakon o pokrivanju lica, koji je donijela velika koalicija socijaldemokrata i narodnjaka. Ovim potezom  se Austrija pridružila Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj i još nekoliko europskih zemalja u kojima je zabranjeno nošenje burke.

 

Iako je izazvao burne rasprave prije donošenja, zasad se čini da provedba novog zakona ide bez velikih problema. Policija se odlučila da neće odmah trenirati strogoću, te nisu odmah počeli pisati novčane kazne ženama koje nose burke, nego ih u početnoj fazi provedbe zakona upozoravaju da je nošenje burke protuzakonito.

Dozvoljeno je nositi hidžab, koji pokriva kosu ali ne i lice, a dozvoljeno je i da klaunovi nose maske, kao i da se iz medicinskih razloga nosi maska na licu.

 

Najviše praktičnih izazova kod provođenja ovog zakona predviđalo se da će biti na bečkom aerodromu, ali i tu se pokazalo da novi zakon ne izaziva probleme.

Putnici koji su stigli letom iz Dubaija već su bili informirani o novom austrijskom zakonu, te su burke skinute prije slijetanja u Beč.

Ne propustite