10 sudbonosnih grešaka koje su promijenile historiju

Zanimljivosti
10 sudbonosnih grešaka koje su promijenile  historiju
.

Od početka vremena, ljudi su griješili, no nekoć su posljedice bile puno veće od toga da ste tek propustili drugu šansu u budućnosti. Donosimo vam 10 stvarno groznih grešaka koje su zauvijek utjecale na tok historije i prema kojima su oni koji su odbili rukopise J.K. Rowling - male bebe.

1. Živciranje Trung sestara

Trung Trac i Trung Nhi su bile sestre iz malog sela u prvom stoljeću u Vijetnamu, kojim su u to vrijeme vladali Han Kinezi. Kad se Tracin suprug pobunio protiv lokalnog vlastodršca, un je ubijen, a Trac je silovana. Ono što Kinezi nisu znali jest da su Trung sestre bile vrlo vješte u borilačkim vještinama i vrsne u vojnoj strategiji, te se nisu bojale isplanirati opaku osvetu. Trac i Nhi okupile su vojsku od 80.000 žena koje su na tri godina istjerale Kineze iz Vijetnama. I premda su u konačnici poražene, one su i danas nacionalne junakinje, iako još uvijek ne postoje u kineskoj verziji povijesti.

2. Kasnonoćno pečenje

Požar koji je buknuo u pekarnici Thomasa Farrinera, oko ponoći jedne noći 1666. godine, trajao je četiri dana, uništio katedralu Svetog Pavla, većinu zgrada gradske vlasti i domove oko 70.000, od ukupno 80.000 stanovnika Londona.

3. Zlostavljanje slijepog čovjeka

Kad je 1171. Bizantsko carstvo pojačalo svoje neprijateljstvo prema Republici Veneciji, Venecija je na pregovore poslala Enrica Dandola - koji je trebao služiti kao ambasador u Konstantinopolu. No kad je ondje stigao, car Manuel I. Komnen ga je, iz razonode, oslijepio. Unatoč tome, bio je na mjestu ambasadora sljedećih 14 godina. 30-ak godina nakon incidenta, slijepi Dandolo, tad star 90 i nešto godina, vratio se u Konstantinopol s vojskom - 4. križarskom bojnom, te je preuzeo grad i carstvo jednim potezom.  Nakon što se uvjerio da je pravda zadovoljena, mirno je umro sljedeće godine.

4. Ubojstvo glasnika Džingis-kan, vladar

Mongolskog carstva, tražio je otvorene diplomatske i trgovačke veze s Ala ad-Din Muhammadom, šahom susjednog carstva, na području današnjeg Irana i Iraka. No kad je Muhammad odbio velikodušan dar i odrubio glavu mongolskom diplomatu, Džingis-kan je odlučio da je vrijeme za odmazdu epskih razmjera.  On je opsjeo utvrde susjednog carstva, te je tamošnjem vladaru ulio rastaljeno srebro u oči i usta, kako bi navodno dobio povrat za svoj karavan koji je poslao kao dar. Zatim je umarširao u glavni grad s 200.000 vojnika i uništio carstvo od četiri milijuna ljudi.

5. Uništavanje 1400 godina stare kompanije

Japanska tvrtka koja se bavila gradnjom hramova - Kongo Gumi, bila je najstariji otvoreni posao na svijetu sve dok nije propao 2006. godine. Tvrtka, koja se dotad nasljeđivala unutar obitelji, i to unatrag 40 generacija, poslovala je od 578. godine. Ipak, za propast nije bio u potpunosti kriv izvršni direktor Masakazu Kongo, jer unatoč tome što je donio neke loše odluke o ulaganjima, ipak je velikim dijelom krivac bilo sve manje gradnje budističkih hramova.

6. Ubijanje više od dvije ptice

Znate kako se kaže: bolje vrabac u ruci, nego golub na grani. I ono o ubijanju više od jedne ptice jednim udarcem. Pa ipak, jedna od najgorih ideja Mao Ce-tunga (unatoč velikoj konkurenciji), bila je kampanja Velikog Vrapca 1958. godine, kad je odlučio pobiti ptice jer je mislio da one jedu kukuruz na farmama i ugrožavaju žetvu. Budući da više nije postojao prirodni predator, došlo je do naglog rasta parazita koji su u potpunosti uništili usjeve, što je pak uzrokovalo glad u mnogim područjima i posljedično usmrtilo milijune ljudi.

7. Kad tokom pokušaja povećanja kraljevstva izgubite svoje

Nitko ne može kriviti Škotsku što je bila ambiciozna. 1690-ih godina, ova neovisna nacija željela je postati vodeća sila u trgovini i sve nade je položila u uspostavljanje nove kolonije nazvane "Kaledonija" u suvremenoj Panami.  Španjolska, koja se također željela domoći tog područja, nije pak blagonaklono gledala na miješanje Škotske, koja je izbačena iz igre 1700., nakon teškog poraza.  Budući da se Škotska pripremila za osvajanje tako što je posudila velike svote novaca od Engleske, nakon poraza je ostala bez prebijenog novčića, te se nije mogla dostojno suprotstaviti Aktu o ujedinjenju 1707. godine, nakon čega je zauvijek ostala povezana s Engleskom.

8. Bilo koji pokušaj invazije Rusije

Doslovno, nemojte ni pomisliti na to. Vojne akcije kojima su pokušalo osvojiti Rusiju pokazale su se očajnim potezima za Napoleona i Hitlera, a tijekom stoljeća i za Hune, Mongole, Turke i sve druge koji su pokušali prisvojiti komadić suvremene Rusije. Uz to, ovih dana bi se morali suočiti i s ledenim pogledom Vladimira Putina.

9. Nemojte piti i voziti

To nikad nije dobra zamisao, no jedan vozač kamiona se uspio pijan zabiti u jedno da najljepših prirodnih čuda na planetu. Ténéré drvo bilo je najizoliranije na svijetu, te se nalazilo u Sahari, zbog čega su ga smatrali svetim i čudom. Najbliže drvo je bilo udaljeno čak 400 kilometara, no 1973. godine se pijani vozač uspio zabiti ravno u njega i srušiti ga.  Taj mrtav komad povijesti danas se nalazi u Nacionalnom muzeju u Nigeru.

10. Redditov korisnik

Jedan Redditov korisnik - JayDogSmith - doživio je izrazito neugodnu situaciju kad je išao u kupovinu zahodske školjke. Prodavač mu je u šali izjavio da bi mogao kupiti i dasku koja se sama spušta nakon obavljenog posla, na što je JayDog izjavio da možda ne bi trebao kupiti nikakvu dasku budući da nema ženu, te bi na taj način mogao uštedjeti, piše Independent. Tako se nikad ne bi trebao brinuti hoće li mu se neka žena požaliti zbog nespuštene daske, nastavio je on, na što ga je prodavač samo čudno pogledao i upitao: "Ali što kad idete obaviti veliku nuždu?". JayDog mu je mrtav-hladan uzvratio da je on muško i da i tako ne treba supstiti dasku, nego da sjedi na rubu školjke.  Nekoliko neugodnih trenutaka poslije, shvatio je da je cijeli život griješio misleći da muškarci nikad, ali baš nikad ne spuštaju dasku i ne koriste je. Iz trgovine je, naravno, otišao praznih ruku i s najvećim osjećajem neugode na svijetu.

 

Ne propustite