Borovnice - male bobice čudesnih ljekovitih moći
Borovnice, zajedno sa ostalim bobičastim voćem, pripadaju porodici Ericaceae.
Borovnica je mali višegodišnji grm koji ima bobičaste plodove. Svježi i zreli plodovi su ljubičaste boje, a ponekad mogu biti i tamnije, gotovo crne boje. Plod je prekriven voštanim zaštitnim slojem.
Ove male bobice kriju čudesna ljekovita svojstva. Odličan su izvor flavonoida, posebno antocijana koji ima odlična antioksidativna i protivupalna svojstva te održava zidove krvnih sudova elastičnim. Antocijan je zaslužan za tamnu boju borovnica.
Borovnice obiluju vitaminom B2, C i E. Također sadrže mangan te rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna.
Prednosti za zdravlje
Zdravstvene prednosti borovnica dolaze uglavnom od visokog nivoa antocijana, za kojega se ustanovilo da je jedan od najmoćnijih antioksidanata.
Alchajmerova bolest
Borovnice štite mozak od oksidativnog stresa, poboljšavaju učenje, koncentraciju i obrađivanje informacija. Konzumiranje borovnice će vam dati energiju i pospješiti kognitivne funkcije, i to na zdrav način, za razliku od stimulansa.
Infekcije urinarnog trakta
Sok od borovnica ima nevjerovatnu moć prečišćavanja urinarnog trakta. Također može ukloniti bakteriju Escherichia coli. Zaštitit će stanice urinarnog trakta i pojačat će njihovu otpornost na infekcije.
Rak
Elaginska kiselina u borovnicama ima antikancerogeno djelovanje koje može da uspori rast i širenje ćelija raka, a neka istraživanja su pokazala da može odigrati važnu ulogu kod liječenja raka.
Holesterol
Rastvorljiva vlakna će smanjiti nivo lošeg (LDL) holesterola, a antioksidativna svojstva borovnica će spriječiti oksidaciju holesterola, zbog koje može doći do nakupljanja plaka na zidovima krvnih sudova.
Zatvor
Borovnice sadrže vlakna koja će podstaći rad crijeva. Popijte pola šoljice soka od borovnice 2 puta dnevno na prazan želudac kako biste podstakli varenje hrane koju ćete poslije unositi.
Proljev
Escherichia coli je čest uzročnik proljeva, a antocijan će uspješno ukloniti ovu bakteriju. Borovnice su naročito efikasne kada je uzrok proljeva zatrovanje nekom hranom.
Upala
Moćno antioksidativno i protivupalno djelovanje borovnica će pomoći u borbi protiv upala kao što su osteoartritis i giht.
Začepljenje disajnog sistema
Borovnice će podstaći cirkulaciju i širenje krvnih žila, što će pružiti trenutno olakšanje od začepljenje nosa i otežanog disanja.
Vid
Osim što poboljšavaju vid, borovnice će smanjiti rizik od nastanka bolesti očiju uzrokovanih starenjem kao što je makularna degeneracija.
Savjeti za konzumaciju
Borovnice držite na suhom mestu kako bi spriječili truljenje. Bobice koje istrunu odmah uklonite kako biste spriječili ubrzano truljenje ostalih bobica.
Na sobnoj temperaturi borovnice nemojte držati duže od jednog dana. Sačuvajte ih u posudi koja ne dopušta ulazak vazduha i stavite u frižider. Na taj način će borovnice trajati i do nedelju dana. Ipak, borovnice je najbolje pojesti odmah dok su svježe.
Oprez
Borovnice sadrže malu količinu oksalata. Osobe koje su imale ili imaju problema sa kalcijum oksalatima, koji uzrokuju bubrežne kamence, trebaju ograničiti unos borovnica i posavjetovati se sa ljekarom.
Izvor:centarzdravlja.com