BRZO I EFIKASNO: Kako da očistite masne fleke sa vaših krpa da ponovo zablistaju !

Praktična žena
BRZO I EFIKASNO: Kako da očistite masne fleke sa vaših krpa da ponovo zablistaju !
.

Kuhinjske krpe najbrže se isprljaju i izgube na svom provobtinom izgledu. 

Njihovo pranje postaje sve teže, a deterdženti i pranje u veš mašini ne pomažu. 

Kako oprati kuhinjske krpe, a pri tome ne izlizati ruke od žuljeva.

Zato treba obratiti pažnju ne samo na savremena sredstva za izbjeljvanje, nego i na domaća sredstva.

Peremo kuhinjske krpe bez iskuhavanja. Kako?

Efikasan način, koji ne zahtijeva iskuhavanje  je natapanje kuhinjskih krpa prije pranja.

SO

Napunite u lavor hladnu vodu i posolite je. Na 5 litara vode stavite 5 supenih kašika soli. Promiješajte i bacite u njega svoje prljave krpe. Aku su jako prljave, neka prenoće, ako nisu, dovoljno je sat-dva vremena stojanja. Poslije ih operite na uobičajeni način. Krpe će biti čišće, nego poslije otkuhavanja sa dodatkom izbeljivača.

 SODA

Soda je takođe dobar saveznik u otklanjanju masnih fleka sa kuhinjskih krpa. Možete pripremiti rastvor tople vode sa dodatkom sode, a možete i iskuhati krpe u ovom rastvoru (5 kašika na 5 litara vode). Čak i ako fleke ostanu, nestati će nakon poslijednjeg pranja u veš mašini nakon iskuhavanja.

DETERDŽENT ZA SUĐE

Na sličan način kuninjske krpe potapaju se i sa deterdžentom za suđe. Uzmite malo deterdženta, stavite u toplu vodu i potopite prljave suhe krpe u tom rastvoru na 15-20 minuta. Nakon toga ih  slobodno operite u veš mašini na uobičajeni način. Na ovaj način efikasno se eliminišu masne fleke sa kuhinjskih krpa.

Još jedan način pranja

U 10 litara veoma vrele vode rastvoriti 2 supene kašike suncokretovog ulja, 2 supene kašike bilo kojeg izbeljivača u prahu ili 4 supene kašike tečnog i nepunu 1 čašu deterdženta za pranje veša. U ovaj rastvor stavite suhe prljave krpe i ostavite ih dok se voda potpuno ne ohladi. Poslije ostaje samo da isperete. Kakav god proces se tu odvijao, fleke od kafe, čaja, masne fleke i prljavština nestaju.

 SIRĆE

Ako se na vašim krpama pojavila  buđ,  treba ih  oprati na uobičajeni način, pa poslije toga isprati u rastvoru vode i sirćeta. Ne brinite za boju, sirće nije opasno. Naravno, ako ne ostavljate na duže vrijeme krpe  ovom rastvoru.

Ne propustite