Slovenski intelektualci pokrenuli peticiju s osudom nasilja u Kataloniji

Region
Slovenski intelektualci pokrenuli peticiju s osudom nasilja u Kataloniji
.

Skupina slovenskih intelektualaca i političara pokrenula je peticiju kojom je tijela Europske unije pozvala da osude španjolsku vladu zbog postupaka policije protiv referenduma u Kataloniji te uz poziv da je potpiše što više Slovenaca pa i predstavnici vlade, koji su prema katalonskom referendumu izražavali oprezna stajališta iako su osudili nasilje.

 Pozivamo predsjednike Europskog vijeća, Europskog parlamenta i Europske komisije da nedvosmisleno osude nasilje španjolskih vlasti i poduzmu odgovarajuće mjere protiv španjolske vlade, naveli su u pozivu potpisnici.

 Među njima su prvi slovenski predsjendik Milan Kučan, dva bivša ministra vanjskih poslova, Ivo Vajgl i Dimitrij Rupel, bivši ustavni sudac Ciril Ribičič, teolog Edvard Kovač, komičar Bojan Gorenc, pjevač Vlado Kreslin,  više aktivnih i umiropvljenih profesora sa ljubljanskog sveučilišta  i više drugih poznatih osoba.

 U peticiji izražavaju potresenost nasiljem španjolskih središnjih vlasti nad referendumom koji je izglasovao zakoniti katalonski parlament te navode da je jedini "grijeh" birača što su željeli izraziti svoju slobodnu volju na referendumu kao najneposrednijem obliku demokratskog odlučivanja te ističu kako je takvo nasilno postupanje protiv Katalonaca bilo "kukavički čin" koji treba osuditi.

 U peticiji navode da se dive nenasilnom otporu Katalonaca te da Slovenci nisu zaboravili na solidarnost i potporu Katalonaca slovenskom osamostaljenju. Pozvali su i slovensku vladu da se na događaje u Kataloniji odazove na isti način.

 Pozivamo i slovensku vlast, predsjednika države, vlade i parlamenta, da reagiraju i podrže peticiju zbog povijesne uspomene, moralnog duga Slovenije prema Kataloncima i njihova prava na samoodređenje, kazao je jedan od potpisnika peticije za Kataloniju Damjan Mandelc, s odjela za sociologiju Filozofskog fakulteta u Ljubljani.

 Premijer Cerar u ponedjeljak je kazao da je zabrinut  događajima u Kataloniji te pozvao "obje strane" na dijalog, ali je dodao da Slovenija ne razmišlja o priznanju Katalonije na temelju nedjeljnog referenduma.

 Njegov ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je da je Slovenija u SFRJ iskoristila ustavno pravo na osamostaljenje i ssamoodređenje na referendumu, ali da takvo pravo ne postoji prema španjolskom ustavu, te da je to razlika između referenduma o osamostaljenju u Sloveniji 1990., kad je 89 posto birača bilo za nezavisnost, i katalonskog referenduma ove godine.

Ne propustite