Čavara i Mahmutbegović na obilježavanju Dana općine Gornji Vakuf-Uskoplje

Bosna i Hercegovina
Čavara i Mahmutbegović na obilježavanju Dana općine Gornji Vakuf-Uskoplje
.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i potpredsjednica Melika Mahmutbegović posjetili su danas Gornji Vakuf-Uskoplje gdje su prisustvovali svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom obilježavanja 1.oktobra, Dana općine.

-Raduje me da sam kao predstavnik politike kojoj pripadam sudjelovao u pregovorima i sporazumu za ovaj grad, koji danas pokazuje izuzetno dobre rezultate. Posebno sam sretan što se svi vi u Gornjem Vakufu-Uskoplju, bez obzira na određene nesuglasice koje imate na lokalnom nivou, borite za svoju općinu, a to je vrijedno svake pohvale - istaknuo je Čavara.

Uz čestitku građanima Gornjeg Vakufa-Uskoplja za Dan općine, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović je kazala, između ostalog, da je to općina koja "treba da bude uzor mnogima na prostoru Federacije BiH, jer kroz posljednje desetljeće bilježi znatan ekonomski rast”.

- Ovo je općina koja je imala jednu nesretnu prošlost s tragičnim posljedicima. Na svu sreću, razumom ljudi koji sjede ovdje, i dobrim namjerama predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti u općini, situacija je takva da se ovdje gradi povjerenje i politička stabilnost. To je nešto što nas raduje i čemu dajemo apsolutnu podršku - naglasila je. 

U obraćanju prisutnima načelnik Gornjeg Vakufa-Uskoplja Sead Čaušević podsjetio je na najvažnije projekte u 2016., koji su doprinijeli privrednom razvoju općine.

-Bilježimo stalni porast broja uposlenih, a u samo nekoliko naših preduzeća radi oko 1.400 radnika. Značajan napredak postignut je u sektoru informacionih tehnologija - istaknuo je.

Dodao je da je na području grada zaposleno više od 3.360 radnika, dok je nezaposleno oko 2.800 stanovnika gornjovakufske općine.

Prvog oktobra 2001. održana je prva sjednica Prelaznog općinskog vijeća u Gornjem Vakufu-Uskoplju, a odlukom od 1.jula 2008. ovaj datum se obilježava kao Dan ove općine.

Ne propustite