Čak 50% smrtnih slučajeva u BiH izazvano je srčanim oboljenjima- KARDIVASKULARNA OBOLJENJA na vrhu ljestvice uzročnika smrti

Bosna i Hercegovina
Čak 50% smrtnih slučajeva u BiH izazvano je srčanim oboljenjima- KARDIVASKULARNA OBOLJENJA na vrhu ljestvice uzročnika smrti
.

Na onovu trenutnih podataka, broj umrlih od posljedica bolesti srca i krvnih sudova u Federaciji BiH je veći od 50% od ukupnog broja umrlih, i još uvijek raste. Trenutno, BiH spada u red evropskih zemalja s najvećim brojem umrlih od posljedica bolesti srca i krvnih sudova - kazao za Fenu načelnik klinike za kardiovaskularnu hirurgiju UKC-a Tuzla dr. Mutafa Tabaković tokom razgovora povodom Svjetskog dana srca.

Kako pokazuju podaci Svjetske kardiološke federacije, svake godine, moždani udar i srčane bolesti odnose 17.5 miliona. Oni su, 2000-te godine osnovali obilježavanje Svjetskog dana srca, koji se od tada obilježava svakog 29. Septembra.  

"Ako se ne kontroliraju četiri glavna faktora rizika: upotreba duhana, nezdrava prehrana, konzumiranje alkohola te tjelesna neaktivnost, prijevremeno odnosi veliki broj života", rekao je Tabaković.

1200px-heart-anterior-exterior-view

Kako saznajemo iz Zavoda za javno zdravstvo BiH, na prvo mjesto trenutno se stavlja educiranje građana o prevenciji kardiovaskularnih bolesti i važnost aktivnog života u njihovom sprječavanju. Za cilj javnozdravstvene ustanove su sebi postavile zadatak da potaknu mlade ljude na zdravo življenje, educiraju ih o važnosti poznavanja kardiovaskularnih rizika.

"U Federaciji BiH zabilježen je porast stope obolijevanja od većine nezaraznih bolesti od 2010. do 2015. godine pa tako i srčanožilnih. Većinu preranih smrti od nezaraznih bolesti moguće je spriječiti", rečeno je iz Zavoda.

 

Povećana tjelesna masa nalazi se na prvom mjestu rizičnih faktorima koji doprinose oboljenjima za kardiovaskularne bolesti, a također doprinose obolijevanja od dijabetesa i ostalih nezaraznih oboljenja. Također, visoki unos soli te manja konzumacija svježeg voća i povrća, pokazali su velikim uzročnicima mnogobrojnih oboljenja.

body-mass-index

"Pravilnom prehranom dajemo našem srcu potrebno "pogonsko gorivo" za uredno vođenje života, redovnom tjelesnom aktivnošću pomažemo smanjenju rizika za bolesti srca i očuvanju dobrog raspoloženja, prestankom pušenja činimo najbolje za svoje zdravlje", preporučuje dr. Tabaković.

Kako je rekao, Klinika za kardiovaskularnu hirurgiju će redovito obilježavati ovaj dan s ciljem edukovanja populacije o uzročnicima i posljedicama kariovaskularnih oboljenja.

"Plan je takav da svaki radni dan radimo najmanje dvije operacije dnevno da bi lista čekanja bila razumno duga. Kada je u pitanju prevencija bolesti srca i krvnih sudova bitno je da živimo umjereno i primjereno našem okruženju. Ako se već nečega trebamo suzdržavati, onda su to namirnice koje sadrže velike količine ugljikohidrata", istakao je.

 

 

Ne propustite