Mislite da ste sigurni?- Pogledajte šta se može desiti vašoj kući u slučaju zemljotresa

Region
Mislite da ste sigurni?- Pogledajte šta se može desiti vašoj kući u slučaju zemljotresa
.

Naša susjedna zemlja, Hrvatska se trenutačno nalazi među zemljama visokog rizika od zemljotresa, a mnogi veliki gradovi dobijaju karte procjene rizika od zemljotresa.

Zemljotres magnitude 4,8 prema Richteru krajem prošle godine pogodio Split i izazvao veliku paniku u gradu. Ceste su popucale, evakuirani su zaposlenici gradskih službi, a građani su izašli na ulice. Tokom ovog ljeta niz manjih zemljotresa uzdrmao je Rijeku, od kojih je najjači bio magnitude 3,1 prema Richterovoj ljestvici. Svi oni su manji potresi, međutim ne treba zanemariti činjenicu da je prema izvješću Seizmološke službe Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu od maja 2016. do maja ove godine zabilježeno čak 30 zemljotresa. 

zagrebpotresi

Udruga hrvatskog kriznog menadžmenta napravila je 42 karte procjena seizmološkog rizika za stanovništvo, materijalna dobra i prometnu infrastrukturu za Zagreb, Rijeku, Split i Dubrovnik. Na kartama se nalaze područja najvećeg rizika za stanovništvo te one ujedno pokazuju koje se zgrade nalaze na najkritičnijem području, kao i procjenu prometnica koje će se u slučaju potresa prve urušiti. Svakako, ovo nisu prve karte te vrste, ali su prve karte koje imaju pouzdanost veću od 80 posto, što ih svrstava među najbolje karte za procjenu rizika od potresa u svijetu. To su postigli primjenom novih metoda, koje čak uključuju i svemirske satelite.

- Koristili smo se kvantitativnim metodama obrade podataka, što nam je omogućilo tako visoku pouzdanost. U izradi smo se vodili Copernicus Emergency Management Serviceom, najboljim servisom kriznog menadžmenta u svijetu - rekao je Igor Magdalenić, predsjednik Udruge.

Pomoću  svemirskih satelita NASA-e i Europske svemirske agencije uspjeli su izraditi detaljne karte koje s visokom pouzdanošću procjenjuju rizik u slučaju potresa. Magdalenić također  kaže da su prijašnje karte napravljene pomoću kvalitativnih metoda procjene, dakle grube procjene posljedica, što kazuje da je njihova preciznost jako slaba. 

igor

- Ušli smo u svemirsko doba. Sateliti nam omogućuju da dobijemo detaljne snimke iz zraka, a program Copernicus pruža nam uvid u, primjerice, atmosferske karakteristike područja - kaže Magdalenić te dodaje da građani prvi put pomoću njihovih karata mogu dobiti detaljne informacije o mogućoj ugroženosti područja na kojem žive. Procijenjen je i pristup žurnih službi nakon potresa i kvaliteta evakuacijskih putova za građane te su predložene lokacije u mjerama smanjenja rizika.

Ivo Allegretti, voditelj Seizmološke službe na Geofizičkom odsjeku Prirodno-matematičkog fakulteta, kaže da su karte koje prikazuju opasnost od potresa na teritoriju Hrvatske objavljene već prije nekoliko godina. Ipak, njima se većinom mogu koristiti naučnici, jer nisu jasne običnim građanima. Što se tiče same opasnosti od potresa, Allegretti naglašava da ona itekako postoji, a kao dokaza prisjeća se 1880. godine i razornog potresa u Zagrebu.

- Gdje se jednom dogodi potres takvog intenziteta, postoji velika šansa da će se on i ponoviti - kaže Allegretti.

 

Požari i poplave

 

I Europska komisija je primijetil ovaj projekat, te je financirala izradu karata. Ipak, nisu se ograničili samo na procjenu rizika od zemljotresa. Tokom ovog ljeta pomagali su vatrogasnim službama širom Hrvatske, što je dalo ideju izrade karata zaštite od požara i poplave.

- Prvi put smo se uključili za vrijeme požara u Splitu. Pomoću satelitskih slika uspjeli smo pratiti brzinu kretanja požara,  a informacije smo slali vatrogascima na terenu - rekao je Magdalenić  dodavši da su pratili i stanje na svim većim požarištima. Pomoću dobijenih podataka izradili su i procjenu posljedica poplava u Ninu i Ogulinu, a uskoro se očekuje i procjena rizika pojave meduza u Jadranskom moru. 

Ne propustite