NAJBOLJA HRANA ZA JESEN/Amela Ivković O'Reilly: 5 ključnih namirnica za jačanje imuniteta

Porodica i zdravlje
NAJBOLJA HRANA ZA JESEN/Amela Ivković O'Reilly: 5 ključnih namirnica za jačanje imuniteta
Zdrav način života je najbolji način da ojačate imunitet. Već i sami znate da to znači jesti zdravu hranu, dovoljno se odmarati, redovno vježbati, piti dovoljno tekućine

Zdrav način života je najbolji način da ojačate imunitet. Već i sami znate da to znači jesti zdravu hranu, dovoljno se odmarati, redovno vježbati, piti dovoljno tekućine i izbjegavati stres.

Svaki obrok je prilika za nadopunjavanje zaliha vitamina i minerala potrebnih za dobar imunitet. Kao što svi znamo, dolaskom hladnijih dana  očekuje nas sezona prehlade, hunjavice i gripe.Tajna očuvanja našeg zdravlja leži u sposobnosti  prilagođavanja promjenama u prirodi. Kao što se oblačenjem prilagođavamo različitim godišnjim dobima, tako je važno i načinom ishrane pratiti promjene u prirodi. Neke namjernice i načini pripreme griju naš organizam, dok druge namjernice i načini pripreme hlade. Zato je važno znati prilagođavati način kuhanja određenm godišnjem dobu kako bismo ne samo očuvali zdravlje i održali imunitet na visokom nivou, već iskoristili sav svoj potencijal te uživali u promjenama i izazovima svakog godišnjeg doba.

To znači jesti zdravu hranu, dovoljno se odmarati, redovno vježbati, piti dovoljno tekućine i izbjegavati stres. Svaki obrok je prilika za nadopunjavanje zaliha vitamina i minerala potrebnih za dobar imunitet.

Poput prirode koja miruje u toku hladnih mjeseci i većina obroka koju jedemo trebaju da budu “mirna”, duže kuhana na laganoj vatri tako da griju i osnaže organizam.

Heljda, žitarica koja raste na prostorima BiH, sjajna je žitarica za one koji vole boraviti na otvorenom, posebno na snjegu. Daje nam pregršt energije, grije tijelo, i lako se kombinuje sa povrćem i proteinima biljnog i životinjskog porjekla.

Mahunarke su prava jesenska hrana. Unos mahunarki sa povrćem povećava se toku zimskih mjeseci. Jačaju vitalnost bubrega i jačaju organizam. Trebamo uživati u jelima sa korjenastim povrćem koje nam daje obilje minerala i vitamina.

Fermentirana hrana je jako bitna u toku ovih hladnih mjeseci. Fermentacija mjenja strukturu molekula hrane, čini hranu ukusnijom i lakše probavljivom. S obzirom da u toku jeseni  imamo manjak svježe hrane i manji izbor namjernica uopšte, fermentirana hrana nam daje neophodnu raznolikost i hranjivost.

Jela od kiselog kupusa, mrkve, karfiola, luka, paradaiza, cvekle, paprike, krastavaca na odličan način obogaćuju jesensku kuhinju, jačaju našu probavu, podižu imunitet te čiste organizam od toksina.

Pečenje u pećnici, kuhanje u ekspres loncu, pirjanje hrane su tipični načini pripreme hrane zimi, no svakako  je i dalje važno kombinovati obroke  sa kratko kuhanim ili ukiseljenim povrćem.

Koliko god možete, izbjegavajte hladne napitke i jela te šećer, gazirana pića i previše kafe. Te su namjerenice najveći neprijatelji našeg imuniteta, zimi i teško da ćete se riješiti infekcija, ukoliko ne izbacite ove namjernice iz svoje ishrane.

Nedostatak svjetlosti za vrijeme dugih hladnih  dana često se odražava i na naše raspoloženje, tako da je važno da “osvjetlimo” raspoloženje. Iskoristite svaki sunčan dan za kretanje, makar to bilo i 5 minuta u parku ili na nekom osunčanom mjestu.

Jedite hranu bogatu složenim ugljikohidratima (cjelovite žitarice i korjenasto povrće) koje će podići nivo serotonina, zaduženog za “sretno” raspoloženje.

boximage


5 ključnih namjernica za jačanje imuniteta


1. Agrumi (narandže, limun, grejp)

Vitamin C u agrumima ključni je sastojak koji će ojačati vaš imunitet stimulirajući antitijela i stanice vašeg imunog sistema.

Istraživanja su dokazala da narandže sadrže fitonutrijente kao što su flavonoidi i polifenoli koji su jako korisni za naš organizam.

Hesperidin, koji se također nalazi u naranđama, ima snažno protuupalno djelovanje pa je odličan saveznik u borbi protiv gripe i prehlade.

Vitamin C u naranđama snažan je antioksidans koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i te jača imuni sistem.Limuni su izvrstan izvor limunske kiseline, sadrže mnogo flavonoida, antioksidansa i anti-kancerogenih spojeva.

Flavonoidi koje nalazimo u limunima zaustavljaju diobu kancerogenih stanica i djeluju kao antibiotik.

U nekim zapadnoafričkim selima limunska se kiselina uzimala uz obrok za vrijeme epidemije kolere kako bi se izbjeglo širenje zaraze.

Vitamin C iz limuna sadrži jedinstvene fitonutrijente koji su važni prirodni antioksidansi. Vitamin C je antioksidans koji je topiv u vodi pa tako ćelije našeg tijela održava zdravim.Ovaj vitamin također pomaže u sprječavanju upala, razvoju kardiovaskularnih bolesti i srčanih oboljenja kod dijabetičara.

Grejp također obiluje prirodnim vitaminom C koji pomaže skratiti trajanje prehlade i ublažava njene simptome.


2. Zeleni čaj

Zeleni čaj nije svoju slavu stekao slučajno - Kinezi ga piju već 4000 godina. Zeleni čaj se dobiva od biljke čajevca (iste biljke od koje nam dolaze i crni, žuti i bijeli čaj).

Flavonoidi, polifenoli i katehini iz zelenog čaja su jaki antioksidansi koji podižu imunitet i štite organizam od gripe i prehlade.

Da bi naš imunološki sistem bio snažan, potrebno je unositi namjernice koje imaju detoksikacijska svojstva. Zeleni čaj je jedna od tih namirnica. Bogat klorofilom i vlaknima, ovaj čaj će nam pomoći istjerati toksine iz organizma.

Katehin EGCG jedan je od antioksidansa iz zelenog čaja. Istraživanja su pokazala da je upravo ovaj spoj važan za obranu organizma od raka dojke.


3. Đumbir

Đumbir je nezamjenjiv saveznik u borbi protiv hunjavice i visoke temperature.

Ovaj začin sa snažnim antioksidativnim tvarima, djeluje antibakterijski, ubija viruse koji uzrokuju prehladu i sprječava nastanak upala.

Čaj od đumbira pomaže ublažiti grlobolju.

 

4. Bijeli luk

Poznat po nazivima Ruski penicilin i prirodni antibiotik, bijeli luk je sigurno jedan od najboljih saveznika našeg zdravlja. U njemu  se nalazi više od sto biološki aktivnih tvari uključujući i jedinstvene spojeve sumpora od kojih su neki ključni u jačanju našeg imuniteta.

 

5. Jogurt i kefir

Uravnotežena crijevna flora ključna je za zdravlje organizma. Naučnici se danas sve više se slažu s time da imunitet počinje u crijevima.

Dobre bakterije štite nas od gripe i prehlade, artritisa, alergije, astme, čak i nekolikih vrsta raka. Jogurt, kefir i kiseli kupus najbogatiji su prirodni izvori probiotika. Možete nabaviti i već gotove probiotike u kapsulama ili prahu.

Da biste ojačali vaš imunitet, redovno unosite probiotičke bakterije u vaš organizam.

 

(Za Novi.ba nutricionista Amela Ivković O'Reilly)

Ne propustite