Katalonci danas na referendumu o nezavisnosti

Svijet
Katalonci danas na referendumu o nezavisnosti
.

Referendum o nezavisnosti Katalonije najavljen je za danas u 9 sati po lokalnom vremenu, a ovaj događaj u najavi je pratila velika napetost, kako u ovoj pokrajini, tako i u ostalim dijelovima Španije.

 

Katalonski dužnosnici odlučni su u namjeri da se referendum održi usprkos zabrani španskog Ustavnog suda. Dok se u Madridu organiziraju prosvjedi protiv otcjepljenja Katalonije, na ulicama Barcelone od sinoć u većem broju su policija i vojska.

Građani Katalonije, koji su za opciju otcjepljenja ove španske regije od zvaničnog Madrida, jučer ujutro su okupirali glasačka mjesta kako ne bi dozvolili policiji i drugim građanima koji su protiv održavanja referenduma da onemoguće glasanje. Pravo da sami određuju svoju sudbinu, kažu, branit će i silom.

 

 

Kenan Terzić, državljanin BiH koji radi za Crveni križ u Barceloni, za N1 je kazao da je situacija napeta, ali pod kontrolom.

- Građani su od petka mobilizirani na glasačkim mjestima, spavaju u njima i organizuju aktovnosti da bi što više građana bilo ispred biračkih mjesta kada dođe policija. Poruka glasačima ispred katalonske Vlade je jasna, ne smije se upotrijebiti snaga policije, ne smije im se dati pravo da napadnu građane - kazao je on.

Protesti protiv referenduma organizirani su i u centru Madrida. Uz skandiranje "Svi smo Španci", demonstranti su pozvali katalonske vlasti da mirno otkažu održavanje referenduma.

Ne propustite