MUČE LI VAS BIJELE TVRDE TAČKICE ISPOD OČIJU ILI NA KAPCIMA: Evo zašto nastaju i kako ih se možete RIJEŠITI!

Porodica i zdravlje
MUČE LI VAS BIJELE TVRDE TAČKICE ISPOD OČIJU ILI NA KAPCIMA: Evo zašto nastaju i kako ih se možete RIJEŠITI!
.

Pojavljuju se najčešće tamo gdje je koža najosjetljivija i najtanja. Ispod i oko očiju, te na kapcima...


Znate li što su milie ? Milie ili bijele tvrde točkice koje se mogu pojaviti na cijelom licu se formiraju tako da keratin (proizvodi ga koža) ostane zarobljen ispod površine kože tvoreći malu cistu u obliku bijelih točkica (primarne milie). Također, mogu biti nakupine masti i loja (sekundarne milie).

Pojavljuju se najčešće tamo gdje je koža najosjetljivija i najtanja. Ispod i oko očiju, te na kapcima.

1
Uzroci?

Milie se razvijaju kada odumrle stanice kože ili keratin ostanu zarobljeni ispod površine kože. Zašto se to događa nije jasno utvrđeno, no milie nisu isto što i akne koje su obično uzrokovane hormonima te uzrokuju upale. Izlaganje suncu može doprinijeti nastanku milia, pošto koža postaje grublja, stoga je mrtvim stanicama teže izdignuti se i nestati. Takva začepljenja mogu dovesti do nastanka milia. Ponekad milie nestaju bez ikakvog tretmana, no mogu postati stalne te ih je potrebno uklanjati. Milie su povezane i s ostalim oštećenjima kože, poput ozljeda, lijekova ili bolesti. Ovi rjeđi oblici nazivaju se sekundarne milie.

Prvenstveno se pojavljuju zbog krivog izbora kreme. Obično žene koriste preteške i premasne kreme za svoju kožu sa sastojcima koji nisu potrebni njihovoj dobi i onda se pojave milie. Milie se mogu pojaviti i od stresa. Pojavljuju se i kod 50 posto novorođenih beba, i smatraju se normalnim. Mogu se pojaviti nakon sunčanih opekotina, dermoabrazija i raznih kožnih oboljenja , nakon dugotrajnog korištenja kortikosteroida.

Kako ih se riješiti?

Prvo i osnovno: nemojte ih istiskivati. Te su nakupine preduboko ispod kože i na osjetljivim dijelovima. Obratite se stručnim osobama: dermatologu ili kozmetičarki.
Ako ne želite ići doktoru pokušajte s ovom metodom:

Piling od šećera i limuna


Limun ima antibakterijska, antiseptička i antioksidativna svojstva. Pomiješajte dvije čajne žlice šećera sa sokom od pola limuna. Smjesi dodajte jednu žličicu maslinovog ulja.

Lagano umasirajte u kožu i ostavite da djeluje 15, do 20 minuta. Isperite toplom vodom.

Ne propustite