Slovenija u borbi protiv IMIGRANATA- Bodljikava žica postavljena na 113km duž graničnih prelaza

Region
Slovenija u borbi protiv IMIGRANATA- Bodljikava žica postavljena na 113km duž graničnih prelaza
.

Slovenija je u jesen 2015. godine otpočela projekat postavljanja ograde od žilet-žice na svim površinama duž njenih granica. Kako se migracijska kriza vremenom smirila, dio prepreka je zamijenjen panel ogradom, međutim projekat još uvijek traje.

Duž kopnene granice sa Hrvatskom (671 kilometar) Slovenija je na 116 kilometara postavila „tehničke prepreke“ s ciljem onemogućavanja ulaska imigranata na teritorij zemlje, izjavila je slovenska ministrica Unutrašnjih poslova Vesna Gjerkeš-Žnidar.

Trenutno granicu sačinjava 53 kilometra zelene panel ograde i 113 kilometara žilet-ograde; posebno fokusirane na predjelima pogodnim za ilegalne prelaske, prenosi Fena.

Ministrica također ističe da graničnoj policiji pomoć pruža i vojska i to s ciljem bolje zaštite telene granice sa Hrvatskom koja ujedno predstavlja i vanjsku granicu Šengenske zone. Tokom prvih osam mjeseci tekuće godine, na zelenoj granici je registrovano čak oko 1300 ilegalnih prelaza, među kojima je Afganistanaca čak 498- pokazuju podaci slovenskog ministarstva Unutrašnjih poslova. 

Ne propustite