SAUNA smanjuje rizik od srčanih oboljenja-RJEŠAVA PROBLEME HIPERTENZIJE

Porodica i zdravlje
SAUNA smanjuje rizik od srčanih oboljenja-RJEŠAVA PROBLEME HIPERTENZIJE
.

Univerzitet Eastern Finland proveo je istraživanje kako, zapravo, prostorije ispunjene parom pospješuju širenje krvnih žila, te to vodi do smanjenja sresa i krvnog pritiska. Kako znamo, povišen krvni pritisak je jedan od glavnih uzročnika oboljenja srca koji vode  do smrti.

Oko 75 miliona svjetske populacije boluje od problematičnog krvnog pritiska. Muškarci su skloniji ovom oboljenju, pa čak 15,5% muškaraca ima dijagnosticiran ovaj problem prije navršene 22 godine života. 

57b3ffa75647e1de71633937be4fd4b527213ef054aef9e9cb339982151e5bcb

Ovo istraživanje obuhvatalo je 1621 muškarca i svi su imali pritisak ispod 140/90, što predstavlja hipertenziju. Muškarci su bili raspoređeni u 3 grupe, prva grupa saunu je posjećivala jednom sedmično, druga grupa 2 puta sedmično, a treća grupa čak 4 puta u toku sedmice.

Rezultat je primijećen čak i kod muškaraca koji su išli svega jednom sedmično, međutim zadivljujući rezultati javili su se kod druge dvije grupe. Naime, muškarci koji su u saunu odlazili jednom sedmično smanjili su rizik od hipertenzije za značajnih 24%. Što je iznenađujuće, oni koji su u saunu išli 4 puta sedmično, njihov rizik je smanjen za izvanrednih 46%.

Naučnici navode kako se tokom boravka u sauni povećava temperatura tijela što uzorkuje širenje krvnih žila. Redovito posjećivanje saune pospješuje cirkulaciju i funkciju krvnog sistema što ima pozitivan uticaj na krvni pritisak.

Tokom borakva u sauni, pritisak se smanjuje, što dovodi do upuštanja cijelog tijela i uma. 

Ne propustite