SUĐENJE MAJCI MONSTRUMU: Obrana tvrdila da se njena beba sama otrovala

Region
SUĐENJE MAJCI MONSTRUMU: Obrana tvrdila da se njena beba sama otrovala
.

Metadon je bebi dat jednokratno i to u smrtonosnoj dozi, svjedočio je vještak danas na suđenju Tanji Lakić Mahud, optuženoj za ubistvo djeteta. On je dodao da tako malo dijete nije moglo samo da se otruje.

 

Ovo je danas, pred većem sudije Bojana Mišića u Višem sudu u Beogradu, na suđenju Tanji Lakić Mahud, koja se tereti za ubistvo svoje osmomjesečne kćerkice Anje, čije je beživotno tijelo, uvijeno u najlon kese, nađeno na terasi njenog stana na Vračaru, izjavio dr Branimir Aleksandrić, sudski vještak s Instituta za sudsku medicinu.

On je potom objasnio da su nagađanja oko toga da je, eventualno, mala Anja umrla jer je uzela metadon preko majčinog mlijeka (Tanja je bila na metadonu prije, za vrijeme i poslije trudnoće i porođaja) - besmislica:

- Metadon se daje kao terapija heroinskim ovisnicima u toku trudnoće i poslije porođaja - objasnio je Aleksandrić. - Međutim, samo jedan posto se izlučuje preko mlijeka i on ne može izazvati nikakve poremećaje kod bebe, a kamoli smrt.

- Kod bebe smo pronašli ogromne količine metadona u organima i nema sumnje da je on dat jednokratno, što je izazvalo smrt djeteta.

Doktor je potom istakao i da je vještačeno vrijeme smrti male Anje, pregledom njenog tijela.

- Vrijeme smrti određuje se na osnovu razvoja osobina leša, temperature, uvjeta u sredini gdje je nađen, ali i na osnovu stvari koje su bile na njemu i oko njega. U ovom slučaju, beba je bila obučena u benkicu i pelene, uvijena u peškir, a onda u stolnjak i stavljena u tri najlonske kese. Što je više odjeće na tijelu, a posebno najlon-kesa u kojima se vazduh potpari, "pospješuju" se uvjeti truljenja - kaže doktor.

Obrana Tanje Lakić Mahud insistirala je na tome da vještak objasni da li je moguće da se njena beba sama otrovala, ali vještak je bio isključiv:

- Beba od osam mjeseci nikako nije mogla sama da popije metadon. Dakle, apsolutno se isključuje mogućnost da se dijete samo otrovalo - tvrdi Aleksandrić.

 

Optužena je danas, po prvi put od kako traje suđenje, u Katanićevu došla od kuće s nanogicom, pošto joj je sud prethodno odredio kućni pritvor. Na suđenje je, u crnom ponču s kapuljačom i lica zaklonjenog iza tamnih naočara, došla u pratnji majke, a potom im se pridružio i Tanjin otac i advokat.

 

Inače, sud je optuženoj, poslije brojnih molbi, na prošlom pretresu ukinuo pritvor u CZ i zamijenio ga kućnim, jer je Tanja to tražila zbog lošeg zdravstvenog stanja, starih roditelja i kćerke koju ima iz prvog braka. Također, prestala je da važi i opasnost od uznemirenja javnosti, pa joj je stavljena nanogica, piše Telegraf.rs.

 

Bivši muž Tanje Lakić Mahud - Plasido Mahud, s kojim je imala malu Anju, tužio ju je zbog nasilja u porodici. Kako je rečeno na pretresu, Plasido tvrdi da ga uznemirava mejlovima i porukama s lažnog Instagram profila, na koje kači njegove fotografije. Optužena, međutim, tvrdi da to nije istina. Tko je u pravu, utvrdit će sud.

Ne propustite