'ZA OVO ZNAMO SAMO BOG, TI I JA' Dječaka (15) je silovao biskupov tajnik: 'Pričao mi je da ima potrebu sretati se s muškarcima!'

Region
'ZA OVO ZNAMO SAMO BOG, TI I JA' Dječaka (15) je silovao biskupov tajnik: 'Pričao mi je da ima potrebu sretati se s muškarcima!'
.

Umjesto godine dana zatvora, ako presuda postane pravomoćna. 42-godišnji teolog iz jednog slavonskog grada morat će 'odraditi' 730 sati rada za opće dobro za silovanje počinjeno u noći 5. na 6. januara 2002. godine.

Nepravomoćnu presudu izreklo je još 4. jula vijeće za mladež osječkog Općinskog suda, a iscrpno je na više od desetak stranica obrazložila sutkinja koja ju je donijela.


Nakon što je dječaku ponudio pivo, za vrijeme prijateljskog druženja svećenik je otišao u kupaonicu za 15-godišnjakom, prišao mu s leđa i neprikladno ga dirao, a potom ga odveo u susjednu sobu i položio na krevet, gdje je legao na njega i bez dječakove privole silovao ga.

Dječaku je ponudio pivo dok su gledali utakmicu, tražio da ga izmasira, a prethodno ga je dočekao u kućnom ogrtaču.

Nakon tog događaja dječak se pokušao ubiti, a istražiteljima je žrtva ispričala da je, nakon što ga je silovao, svećenik rekao: “To znamo samo ti, Bog i ja”.

I prije događaja koji se spominje u optužnici svećenik se navodno “trljao” o dječaka, koji je bio ministrant, kada su bili nasamo.

Žrtva, sada 31-godišnjak, ispričao je na sudu preko audiovideouređaja da je prijavio seksualno zlostavljanje svećenika tek 2013. godine jer je tek tada doista shvatio što se dogodilo. Naveo je i da su se on i svećenik prestali viđati 2011. godine, a prijavio ga je jer mu je bilo teško. Priznao je da je preko prijatelja prijetio svećeniku jer mu je želio pokazati što je učinio. Dodao je i da se ne radi ni o kakvoj osveti.

Žrtva spolnog zlostavljanja bio je tada 15-godišnji dječak, ministrant u crkvi u kojoj je službovao okrivljeni svećenik, koji je nakon spolnog zlostavljanja pokušao suicid i bio je u psihijatrijskom tretmanu sve do 2011. godine. Okrivljeni svećenik u cijelosti je negirao kazneno djelo, a u postupku je bio ispitan i tadašnji đakovački nadbiskup Marin Srakić (sada u miru). Nepravomoćno osuđeni svećenik trenutačno boravi u susjednoj državi, ali sud je odredio da, u slučaju da ne ispuni rad za opće dobro, zamijenit će ga zatvorskom kaznom.

“Sve su to neistine, nisam bio njegov ni ispovjednik ni duhovnik, ali mladića i njegovu obitelj poznajem od 1999. godine, još kad je kao osmogodišnjak čitao na svetoj misi, dolazio je s roditeljima u crkvu...”, ispričao je među ostalim okrivljeni svećenik u tužiteljstvu.

Prema njegovim riječima, dječak je odlučio otići u sjemenište, što je i učinio, ali se on nastavio s njim nalaziti u gradu gdje su dotad živjeli kad bi dolazio i dječak mu je pričao da mu je teško, da ima potrebu susretati se s muškarcima, a on ga je savjetovao da te probleme riješi sa svojim duhovnikom. No kako je ispričao istražiteljima, već u februaru 2001. godine pozvao ga je tadašnji biskup Marin Srakić i pitao što ima s tim dječakom, a on je ubrzo premješten. Iscrpno se pravdao svećenik. Rekao je da mu je čak dječak rekao kako ga je lažno prijavio jer ga je on odbacio.

Potpuno suprotnu priču iznio je oštećeni, koji je tvrdio da ga je svećenik spolno zlostavljao. Kategorički je tvrdio da nije pristao na spolni odnos, ali da je nakon toga postao i ovisan o svećeniku te da se psihički liječio. Tijekom postupka ispitana je i majka silovanog mladića i njegova teta.

Tokom sudskog postupka provedeno je nekoliko psihijatrijskih vještačenja žrtve i stručnjaci su iznijeli ocjene o posljedicama koje je na njega ostavilo spolno zlostavljanje. Sud je ustanovio da su u svjedočenjima žrtve postojale određene proturječnosti, ali ne tolike da bi sud zaključio da mu zbog toga ne može vjerovati.

Sud je zaključio da je svećenik počinio kazneno djelo, smatrao je da je godinu dana zatvora dovoljna sankcija za to što je počinio, ali je isto tako donijelo odluku da će mu kaznu zatvora zamijeniti radom za opće dobro po njenoj pravomoćnosti. Žrtva silovanja na presudu će uloćiti žalbu i tvrdi da je sve bilo zataškano. Od inkriminiranog događaja do presude nepravomoćno osuđeni svećenik, koji je u vrijeme počinjenja kaznenog djela imao 27 godina, već je promijenio nekoliko župa, a sada je na službi u jednoj župi susjedne države.

Ne propustite