OTKRIVENA NAJSTRAŠNIJA PORODIČNA TAJNA: Niko nije znao odakle baki i dedi MODRICE, a onda je STRAVIČNA istina izašla na vidjelo!

Šokantno!
OTKRIVENA NAJSTRAŠNIJA PORODIČNA TAJNA: Niko nije znao odakle baki i dedi MODRICE, a onda je STRAVIČNA istina izašla na vidjelo!
.

One tvrde da imaju jak motiv zašto šute o nasilju

U polovini slučajeva porodičnog nasilja nad starijima, nasilnik je sin, obično starosti od 30 do 50 godina. U četvrtini slučajeva to je supružnik, a u preostalim su to drugi članovi porodice ili familija. Nasilje nad starima je najčuvanija porodična tajna.

Zbog toga ostaje uglavnom zataškano ili neprepoznato. To je saopšteno na predavanju u kragujevačkom Kutku za kvalitenije starenje Crvenog krsta, koje je organizovano u okviru obilježavanja prvog oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba.

- Oblici porodičnog nasilja nisu samo fizički, već i psihološki, ekonomski, i dugi niz onih manje prepoznatih kao što je recimo gomilanje obaveza koje najstariji član obavlja u ime čitave porodice i koje često prevazilaze njegove zdravstvene i fizičke mogućnosti. Zakonska regulativa je pooštrena od prvog juna i očekuje se da će i te mjere dati efekte da se umanji nasilje - rekla je u Kragujevcu Nadežda Satarić, predsednica Udruženja "Amity" iz Beograda, prenosi sprski portal.


Stare žene su tri puta češće žrtve od starih muškaraca. Nekada postanu žrtve kao kućni robovi, a ta preopterećenost se često fizički manifestuje i oboljenjima- sindrom "babe robinje". Stare žene čuvaju unučiće, čiste i kuvaju, paze svoju odraslu djecu sa invaliditetom, neke bolesnog supružnika ili svoje još starije roditelje. Upitane zašto ne progovore, zašto se ne žale, kažu "trpi muku, da sakriješ bruku".

Cilj predavanja u Kragujevcu bio je da se pošalje poruka mlađima, onima koji su na vlasti, privrednicima koji drže privatne firme, da cijene doprinose starijih radnika koji su ostali bez posla, a imaju pedesetak i više godina.


Takođe, cilj je bio i da se prizovu oni kojima stari roditelji čuvaju djecu, kuvaju, nabavljaju na pijaci hranu, kupuju drva, plaćaju račune- da svoje stare ne gledaju kao teret i ne uzimaju zdravo za gotovo.

NAJOSNOVNIJE OSOBINE NASILJA SU OVE: 

Lahko ih je prepoznati

Nasilje je karakteristika mnogih inteligentnih vrsta. U stvari, svih, gdje postoji mogućnost da se nanese ozljeda, i na taj način ukloni protivnik iz arene. Svugdje gdje se bića trude dominirati jedno nad drugim, nasilje postoji.


Jedna od osobina nasilja je da je obično neophodno u uvjetima primitivnog života. Ovisno od okoline, tendencija ka nasilju može biti u stvari od bitne važnosti za preživljavanje. Naša Zemlja je takva sredina. Za vrijeme projekata genetskog inženjeringa koji su se odigravali u prošlosti, one inteligentne vrste koje su razvijene bez sklonosti ka nasilju nisu preživjele i razvile se. Naprotiv, umrle su.

Šta je to nasilje i tendencija ka nasilju, i zašto je ono bilo neophodno u prošlosti? Kao prvo, vrste jedu jedna drugu. Kao što se često govori, vrste na našem planetu uglavnom koriste borbu ili bježanje suočeni sa mogućnošću biti pojedenim. Iako se pretpostavlja da se ove dvije reakcije razlikuju, one imaju više zajedničkog nego različitog. Adrenalin se luči, srce tuče maksimalnom brzinom i svaka misao ili potreba u svezi s drugim stvarima, kao što je probava ili vođenje računa o ozljedi, biva potisnuta. Ako biće ustanovi da borba nije moguća niti bježanje ili njegove varijacije, pravit će se da je mrtvo. Za vrijeme bježanja adrenalin radi korisne stvari napuhivajući mišiće u nogama i izaziva trzanje ruku.

Ako biće ustanovi da bijeg nije moguć, onda se primjenjuje posljednji pokušaj u odvraćanju napada - biće se pravi mrtvo, ili pokušava postati nepoželjnim plijenom za napadača, pa može nastati izbacivanje izmeta ili gubljenje svijesti.

Ne propustite