Rukovodstvo Italijanskog Crvenog krsta u posjeti DCK-u BiH

Bosna i Hercegovina
Rukovodstvo Italijanskog Crvenog krsta u posjeti DCK-u BiH
.

Francesco Rocca, predsjednik Italijanskog Crvenog krsta i potpredsjednik Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (MFDCKiCP) boravi u zvaničnoj posjeti Društvu Crvenog krsta Bosne i Hercegovine (DCK BiH).

 

Prvog dana posjete Bosni i Hercegovini održao je radni sastanak s rukovodstvom i menadžmentom  DCK-a BiH predvođen predsjednikom Rajkom Lazićem i glavnim tajnikom Brankom Lekom te pomoćnicom ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Salihom Đuderija i zamjenikom šefa delegacije MKCK-a u BiH Elmirom Camićem.

Izražena je zajednička zahvalnost Italijanskom Crvenom krstu, koji je više od deset godina prisutan u BiH kroz brojne projekte kao i za značajnu pomoć i podršku koja je pružena Bosni i Hercegovini tokom i nakon poplava 2014. godine te značajnu finansijsku pomoć. Za obnovu zgrade DCKBiH.

Na sastanku je razgovarano i o statusu DCK-a BiH, podršci resornog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za buduće aktivnosti, kao i o podršci u procesu povrata imovine DCK-a BiH u Republici Hrvatskoj.

Razgovarano je i o bogatom iskustvu Italijanskog Crvenog krsta u radu s migrantima i ublažavanju negativnih posljedica velike migrantske krize, radu u katastrofama i elementarnim nepogodama, te je izražena podrška kolega i prijatelja iz Italije da DCKBiH, odnosno Bosna i Hercegovina bude domaćin Mediteranske konferencije 2019. godine.

 Uz prisustvo predstavnika bh. entiteta, predstavnika mladih u strukturi DCK-a BiH sastanku se pridružio i Nicola Minasi, veleposlanik Republike Italije u BiH koji je potvrdio opredjeljenost svoje zemlje za podršku Bosni i Hercegovini kao i DCK-u BiH u aktivnostima i programima.

Po završetku radnog dijela posjete uslijedio je zajednički obilazak dijelom obnovljene zgrade DCK-a BiH u Sarajevu, tokom kojeg su domaćini okvirno predstavili aktivnosti koje predstoje do potpune obnove zgrade, saopćeno je iz DCK-a BiH.

 

(Fena)

Ne propustite