Severnokorejske firme u Kini se trabaju zatvoriti do januara

Svijet
Severnokorejske firme u Kini se trabaju zatvoriti do januara
.

Peking (Kina) - Kina je saopštila da će se sjevernokorejske kompanije koje posluju u zemlji morati zatvoriti do januara, kada Peking primjenjuje sankcije UN-a nametnuto nakon šestog nuklearnog testa Pjongjanga.

Ministarstvo trgovine izjavilo je da kompanije, uključujući zajednička ulaganja sa kineskim firmama, imaju 120 dana da se zatvore od dana usvajanja rezolucije Ujedinjenih nacija, 11. septembra.

Sankcije su rezervisane za pojedinačne slučajeve, subjekti koji su uključeni u nekomercijalne aktivnosti ili projekte komunalne infrastrukture koji ne generišu profit.

Najava dolazi nekoliko dana nakon što je Kina potvrdila da će primijeniti još jedan dio sankcija: ograničenje izvoza rafinisanih naftnih proizvoda u Sjevernu Koreju od 1. oktobra i zabranu tekstila od svog susjeda.

U avgustu je Kina zabranila za preduzeća i pojedince iz Sjeverne Koreje da uspostave nove kompanije na svojoj teritoriji, nakon sankcija.

Kineska primjena sankcija UN je posebno ugrožena za Sjevernu Koreju. Peking je glavni saveznik i trgovinski partner Pjongjanga, koji je odgovoran za oko 90 odsto trgovine.

Novi.ba

 

Ne propustite